Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι λύση, τόνισε από το Φανάρι ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Ο κ.Αμανατίδης παρέστη στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο κ. Βαρθολομαίος είναι αυτός που προωθεί το μήνυμα της αγάπης και της διαλλακτικότητας. Πόσο επίκαιρο τις ημέρες στις οποίες ζούμε. Το μήνυμα της ημέρας είναι ότι το φώς έχει νικήσει το σκοτάδι και η αγάπη έχει κερδίσει το μίσος. Βεβαίως τις ημέρες αυτές είμαστε κάτω από το κλίμα των άδικων θυμάτων τα οποία έχουνε πέσει στον Βωμό της τρομοκρατίας. Έναν αγώνα που έχουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε. Εκφράζω βεβαίως και τα συλλυπητήρια μας. Ωστόσο το μήνυμα που δίνουμε ως Ορθοδοξία, είναι ότι η αγάπη τελικά θα επικρατήσει και ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι η λύση σε καμία περίπτωση» σημείωσε ο υφυπυργός.

Η τελετή του αγιασμού πραγματοποιήθηκε στα παγωμένα νερά του Κεράτιου κόλπου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρά τις δύσκολες συνθήκες – όχι μόνο καιρικές – υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθαγίασε τα νερά του Κερατίου, όπου έπεσαν 8 τολμηροί πιστοί για να πιάσουν το σταυρό.

Kαθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στην Αντιγόνη των Πριγκιποννήσων όπου έπεσαν για το σταυρό 9 άτομα, στον Άγιο Στέφανό αλλά και για δεύτερη φορά από το 1922 στη Σμύρνη, όπου έπεσαν 7 άτομα για να πιάσουν τον σταυρό με κακές καιρικές συνθήκες και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.