Το μπάσκετ δεν είναι μόνο Αθήνα, Βαρκελώνη, Μόσχα και Μιλγουόκι! «Είναι το όχημα που μπορεί να σε ταξιδέψει στα πιο απίθανα μέρη. Κι εσύ οφείλεις να το ακολουθήσεις, ούτως ώστε μέσα από την περιπλάνηση να αποκτήσεις πλούσιες παραστάσεις και να γίνεις καλύτερος αθλητής, αλλά και άνθρωπος» περιγράφει το δικό του ταξίδι στα παρκέ ο παλαίμαχος σταρ του Παναθηναϊκού και νυν ασίσταντ κόουτς των Μπρούκλιν Νετς, Μάικ Μπατίστ, ο οποίος ένα φεγγάρι είχε βρεθεί στις μακρινές Φιλιππίνες!

ΖΕΣΤΗΗΗ. «Αθήνα ακούει; Οβερ! Εδώ έχει πολλή ζέστη! Στο Μπουένος Αϊρες έχουμε καλοκαίρι και όλοι είναι σε άδεια για τις διακοπές. Είναι όπως τον Αύγουστο στην Ελλάδα. Το έχω συνηθίσει όμως. Εχω έναν φίλο μου αργεντινό παίκτη, από πέρυσι είχαμε μιλήσει μέσω ενός μάνατζερ και έτσι προέκυψε η ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα! Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι σαν την Ευρώπη, αλλά είναι αρκετά καλά και είμαι ευχαριστημένος» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Φώτης Λαμπρόπουλος, ο οποίος σε ηλικία 33 ετών και έχοντας αγωνιστεί σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει ήπειρο!

Είναι γνωστό ότι το ελληνικό μπάσκετ εξάγει τεχνογνωσία και δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές ομάδες, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης) και η Μπαρτσελόνα (Μπαρτζώκας), καθώς και ο Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος) έχουν επενδύσει σε έλληνες προπονητές. Υπάρχουν, όμως και οι λιγότερο εξωτικοί –κρίνοντας πάντα με γνώμονα την ποιότητα του μπάσκετ –προορισμοί. Εδώ και τρία χρόνια ο Βασίλης Φραγκιάς εργάζεται ως ομοσπονδιακός προπονητής στην Εθνική Ανδρών του Κατάρ με συνεργάτη τον Γιώργο Μπιτζάνη. Μαζί τους στην Εθνική είναι ο γυμναστής Κώστας Μασούρας, ενώ η ομάδα Under-16 έχει έλληνα προπονητή τον Παναγιώτη Φωτεινάκη. Την ελληνική παροικία στο Κατάρ συμπληρώνει ο γυμναστής Βασίλης Μητσόπουλος, που εργάζεται στην Αλ Γκαράφα.

«ΚΙΝΕΖΟΣ». Πάμε ακόμη πιο ανατολικά για να συναντήσουμε τον Γιάννη Χριστόπουλο, ο οποίος κατόπιν παρότρυνσης του Παναγιώτη Γιαννάκη παρέμεινε στο πόστο του ασίσταντ κόουτς της Εθνικής Κίνας, συμμετέχοντας μάλιστα στο ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο ντε Ζανέιρο. «Βρίσκομαι σε διαδικασία συνεχούς εξερεύνησης μιας νέας κουλτούρας και συνεργάζομαι με ανθρώπους που έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης και προσέγγισης του παιχνιδιού. Και αυτό είναι εξαιρετικά γοητευτικό», λέει στα «ΝΕΑ» ο 42χρονος προπονητής και γελάει ενθυμούμενος τη φωτογραφία του με τον θηριώδη (2,29 μ.) Γιάο Μινγκ! Στην Κίνα, βέβαια, το μεγάλο νέο αφορά τη συμφωνία του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος έγινε ο πρώτος Ελληνας που θα αγωνιστεί σε κινεζική ομάδα (Τσιντάο Νταμπλ Σταρ Ινγκλς) με μηνιαίες αποδοχές 200.000 δολάρια!

ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ. Από φέτος υπάρχει έλληνας προπονητής στην Τυνησία και αυτός είναι ο Γιώργος Κετσελίδης, που καθοδηγεί τη Μόναστιρ. Ο Θανάσης Παπαχατζής εγκαταστάθηκε στον Λίβανο, όπου κοουτσάριζε μέχρι την περασμένη Τετάρτη τη Χουπς, ομάδα που εδρεύει στη Βηρυτό, αλλά παραιτήθηκε. Οπως και ο πρώην συνεργάτης του Λευτέρης Σούμποτιτς, ο οποίος κόντεψε να ριζώσει στην πρωταθλήτρια Αλ Ριγιάντι, αλλά έπειτα από μια τετραετία υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του μια μέρα αργότερα. Την ίδια στιγμή, ο Ηλίας Ζούρος έχει το τιμόνι της Μπουντούτνοστ, που έχει έδρα στην Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο, ενώ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος εργάζεται στην Τρέπκα, ομάδα του Κοσόβου. Ο Κρις Χουγκάζ, ο οποίος πριν από τρία χρόνια περιπλανήθηκε ως προπονητής στο Μεξικό, καθοδηγεί από πέρυσι την Ομπερβαρτ στην Αυστρία.

Πολικό ψύχος

Από το περασμένο καλοκαίρι έχει εγκατασταθεί πενταμελής ελληνική παροικία στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστανά. Καλοκαίρι είπατε; «Πριν από λίγες ημέρες περπάτησα 150 μέτρα από το σπίτι μου ώς το σουπερμάρκετ και από το πολικό ψύχος δεν ένιωθα πόδια, χέρια και κεφάλι. Το θερμόμετρο έγραφε -30 βαθμούς Κελσίου, αλλά η πραγματική αίσθηση ήταν… -46!» αφηγείται στα «ΝΕΑ» ο προπονητής της Αστανά Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει μαζί του τον Δημήτρη Μενουδάκο (τιμ μάνατζερ), τον Παναγιώτη Ζέρβα (γυμναστής) και δύο έλληνες παίκτες, τους Λεωνίδα Κασελάκη και Δημήτρη Κατσίβελη. Ενώ, μάλιστα, η ομάδα κατετάγη πέρυσι τελευταία και καταϊδρωμένη στην ανταγωνιστική Λίγκα VTB, φέτος είναι έκτη και σε τροχιά πλέι οφ!