Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να σχεδιάζει γενικώς στο… γόνατο, αλλά δεν μπορεί να μη διαθέτει το στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης. Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν ώστε να σταματήσει η κατακραυγή και η αποδοκιμασία που ξεχειλίζει και άρχισαν τους αυτοσχεδιασμούς. Η επιλογή λοιπόν για το έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους, από τους οποίους κόβουν το ΕΚΑΣ και καταλήστεψαν με το Ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου, ήταν ένα ακόμη θέατρο αντισυμβατικής συμπεριφοράς από τη μνημονιακή κυβέρνηση που από καιρού εις καιρόν θυμάται ότι είναι τάχα αριστερή.

Στην ουσία, όμως, απλώς το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αντελήφθη ότι δεν προχωρά καλά η δεύτερη αξιολόγηση καθώς θα απαιτηθούν μέτρα κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να σηκώσει πολιτικά ακόμη και αυτή η κυβέρνηση του ότι να ‘ναι. Επιπλέον διαπίστωσε ότι παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, στο τέλος το ΔΝΤ θα βρει τον τρόπο να συνεννοηθεί με τους Γερμανούς και τους άλλους που αποφασίζουν για την τύχη του ελληνικού προγράμματος. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ένα τόσο σκληρό πακέτο που απαιτεί προκαταβολικώς το Ταμείο, δεν μπορεί παρά να διαλύσει την ήδη κατεστραμμένη οικονομία. Πολύ χειρότερα που το βάρος αυτών των μέτρων όπως και των προηγούμενων που έλαβε η παρούσα κυβέρνηση έπεσε δυσανάλογα στους φόρους, καταστρέφοντας κάθε προοπτική αντοχής ακόμη και δυναμικών επιχειρήσεων. Αυτό είχε ως συνέπεια την πλήρη διάλυση της αγοράς εργασίας και λειτούργησε ως ντόμινο στην καταπόντιση του ασφαλιστικού συστήματος, παρά το νέο κούρεμα στις δαπάνες.

Με αυτά τα δεδομένα, το Μαξίμου επέλεξε μια σύγκρουση με κοινωνικό περιεχόμενο όπως το επίδομα στους συνταξιούχους όχι για λόγους αρχής ή ευαισθησίας, αλλά κυρίως διότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα άλλοθι στη σύγκρουση με τους δανειστές, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε προσφυγή στις κάλπες. Εν ολίγοις η κυβέρνηση θέλει να κάνει σημαία το επίδομα για να κρύψει ότι η πολιτική της κατέστρεψε και τους συνταξιούχους, φορτώνοντας στους αντιπάλους της δήθεν ενδοτισμό και υποταγή στους ξένους. Στην πραγματικότητα προετοιμάζεται για εκλογές, που θέλει να τις αποφύγει, αλλά ενδεχομένως να μην μπορέσει.