Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο ιρακινό και το συριακό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους παραδέχθηκε την Τρίτη ότι βομβάρδισε κατά λάθος δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς τη 17η Σεπτεμβρίου κοντά στην Ντέιρ αλ-Ζορ στην ανατολική Συρία.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «σφάλματα» και «ανθρώπινοι παράγοντες» συνέβαλαν ο συνασπισμός να θεωρήσει ότι δυνάμεις «προσκείμενες στο συριακό καθεστώς» ήταν τζιχαντιστές και να εξαπολύσει επιδρομή εναντίον τους -που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 90 εξ αυτών, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διεθνής συνασπισμός δεν πολεμά τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ και πλήττει μόνο τους τζιχαντιστές -κυρίως αυτούς του Ισλαμικού Κράτους, και λιγότερο συχνά τις δυνάμεις που θεωρούνται προσκείμενες στο δίκτυο της αλ Κάιντα.

Οι βομβαρδισμοί της 17ης Σεπτεμβρίου έγιναν από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Δανίας και της Βρετανίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικά ο αμερικανός υποπτέραρχος Ρίτσαρντ Κόου, επικεφαλής της έρευνας.

«Εσκεμμένη επίθεση»

Το συριακό καθεστώς είχε τότε κατηγορήσει τον συνασπισμό ότι χτύπησε «εσκεμμένα» τις συριακές δυνάμεις και ο κυριότερος σύμμαχος του Δαμασκού, η Ρωσία, είχε θέσει ζήτημα στον ΟΗΕ.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη «λύπη» της μετά τον βομβαρδισμό αλλά επισήμως τουλάχιστον δεν είχε αναγνωρίσει ότι ευθυνόταν ο διεθνής συνασπισμός που έχει συγκροτήσει.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της οποίας ηγήθηκε ο υποπτέραρχος Κόου, η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στο σφάλμα αυτό άρχισε με τη λανθασμένη αναγνώριση ενός αυτοκινήτου, το οποίο θεωρήθηκε ότι ανήκε στο Ισλαμικό Κράτος.

Ολες οι μετέπειτα αναλύσεις βασίστηκαν σε αυτήν τη λανθασμένη βάση, εξήγησε ο υποπτέραρχος, ο οποίος τόνισε πως οι άνδρες των δυνάμεων οι οποίες στοχοθετήθηκαν δεν φορούσαν στολές, ούτε διακριτικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγνώρισή τους.

Πάντως ο Κόου υπερασπίστηκε το συμμαχικό προσωπικό το οποίο διέπραξε το σφάλμα, λέγοντας ότι πρόκειται για «καλούς ανθρώπους» που «προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό». «Εχουν δίκιο τις περισσότερες φορές, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν» προσέθεσε ο υποπτέραρχος.

Πέραν του αρχικού λάθους, υπήρξαν και άλλα: αναλυτής εντόπισε άρμα μάχης και τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε δεν γίνεται να ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος».

Ερρίφθησαν 34 βόμβες ακριβείας και 380 βλήματα από πολυβόλα 30 χιλιοστών

Ακόμη σοβαρότερο ήταν το γεγονός πως η Μόσχα προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς τηλεφωνικά για να τους ειδοποιήσει πως έπλητταν δυνάμεις του καθεστώτος και όχι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Αλλά η γραμμή αυτή δεν ήταν διαθέσιμη για 27 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 27 λεπτά πραγματοποιήθηκαν 15 πλήγματα. Εν τέλει κατέστη δυνατή η επικοινωνία και η πληροφορία διαβιβάστηκε, σύμφωνα με τον Κόου.

Συνολικά, στις επιδρομές που εξαπολύθηκαν ερρίφθησαν 34 βόμβες ακριβείας και 380 βλήματα από πολυβόλα 30 χιλιοστών.

Επίσης, πριν αρχίσει η επιδρομή, έγινε άλλο ένα βαρύ σφάλμα: οι Ρώσοι ειδοποιήθηκαν ότι επρόκειτο να υπάρξει πλήγμα κοντά στη Ντέιρ αλ-Ζορ, αλλά τους δόθηκαν λάθος συντεταγμένες. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά αν είχαμε δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες στους Ρώσους, μπορεί να μας είχαν πει πως κάναμε λάθος πριν αρχίσει» ο βομβαρδισμός, είπε ο υποπτέραρχος Κόου.

«Δεν αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων», όσον αφορά τον προσδιορισμό των στόχων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υποπτέραρχος Τζεφ Χάριγκιαν, επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.

Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν ανέφερε πιο συγκεκριμένα ποιοι ευθύνονται μεταξύ των αναλυτών και των αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.