Οι αερόβιες ασκήσεις είναι καλύτερες σε σχέση με τις διατάσεις για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βορείου Αμερικής.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής τη Δρ Λόρα Μπέικερ, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 35 ενηλίκους, οι οποίοι είχαν συμπτώματα ήπιας γνωσιακής διαταραχής, η οποία συχνά θεωρείται πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: οι 16 με μέση ηλικία 63 ετών έκαναν αερόβιες ασκήσεις, όπως διάδρομο, στατικό ποδήλατο κ.α., τέσσερις φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες. Η δεύτερη ομάδα των 19 ατόμων με μέση ηλικία 67 ετών έκανε ασκήσεις διατάσεων με την ίδια συχνότητα.

Οι επιστήμονες με μαγνητική απεικόνιση μελέτησαν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων τόσο πριν όσο και μετά το εξάμηνο της σωματικής άσκησης. Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστωσαν ότι και στις δύο ομάδες, τόσο η αερόβια όσο και η διατατική άσκηση, είχε αυξήσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων σε περιοχές που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Όμως στην ομάδα της αερόβιας άσκησης υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την ομάδα των διατάσεων, τόσο στο συνολικό όγκο του εγκεφάλου όσο και ειδικότερα στον όγκο της φαιάς ουσίας. Επιπλέον, στα άτομα που είχαν κάνει διατάσεις, υπήρχαν ενδείξεις ατροφίας στη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Τα νοητικά τεστ που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν ότι η ομάδα της αερόβιας άσκησης είχε εμφανίσει βελτίωση στις επιδόσεις της μετά από το εξάμηνο της εκγύμνασης, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με την ομάδα των διατάσεων.

«Ακόμη και μετά από μια σύντομη χρονική περίοδο, είδαμε ότι η αερόβια άσκηση οδήγησε σε αξιοσημείωτες εγκεφαλικές αλλαγές», σημείωσε η Δρ Μπέικερ.