Στο 18% του ΑΕΠ ή περίπου 36 δισ. ευρώ εκτιμάται η επίπτωση στην ελάφρυνση του χρέους από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία εξετάζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές που παρακολουθούν τη διαπραγμάτευση, σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση των επιτοκίων η βελτίωση της εικόνας του δημοσίου χρέους είναι τέτοια που αυτό θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί βιώσιμο και να επιτρέψει την επιστροφή του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, η ελάφρυνση θα προέλθει περίπου κατά το ήμισυ από την αλλαγή του χαρτοφυλακίου των τραπεζών από τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου σε μετρητά και κατά το υπόλοιπο από το φιξάρισμα των επιτοκίων για ένα μέρος του χρέους, το οποίο θα χειριστεί ο ESM. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις της αγοράς.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου πρέπει να συμφωνηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών και αυτό αναμένεται να γίνει, εφόσον εν τω μεταξύ έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο τολμηρή θα μπορέσει να φανεί η ευρωζώνη στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018 και μάλιστα μόνο «εφόσον χρειαστεί», κατά τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Το ΔΝΤ έχει κάνει σαφές ότι θα ήθελε τουλάχιστον μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση, εφόσον η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να θέσει άμεσα σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα.

Αν η Ευρώπη αποφασίσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις που εκφράζει μέχρι στιγμής ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να συγκεκριμενοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, το ΔΝΤ θα μπορούσε να κάνει μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα επιτρέψει την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το κυριότερο όμως για την ελληνική πλευρά είναι ότι –σε αυτή την περίπτωση –άνετα θα μπορούσε να βγάλει το χρέος βιώσιμο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και εφόσον αυτό συμβεί η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην προχωρήσει η Ευρώπη τόσο όσο θα ήθελε το ΔΝΤ και να υποχρεωθεί έτσι να προσθέσει μέτρα στο ελληνικό πρόγραμμα, ως αντιστάθμισμα, για να θεωρηθεί βιώσιμο.