Ο Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, πρόσωπο που θεωρείται φίλα προσκείμενο στη Μόσχα, επικράτησε την Κυριακή στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας, έναντι της αντιπάλου του την οποία υποστήριζε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δήλωσε ότι θα υποβάλει παραίτηση.

Ο φιλορώσος υποψήφιος προηγείται της φιλοευρωπαίας αντιπάλου του και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Μολδαβία.

Τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνουν στον πρώην αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας, ηλικίας 53 ετών, ποσοστό 58,1% έως 58,5% έναντι 35,25% έως 35,7% για την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τσέτσκα Τσάτσεβα, υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος.

«Η Δημοκρατία νίκησε σήμερα την απάθεια και τον φόβο» δήλωσε ο Ράντεφ λίγο μετά τη δημοσίευση των exit poll στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Πρόωρες εκλογές και περίοδος αβεβαιότητας

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Οκτώβριο του 2014, είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα την Κυριακή την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση αποτυχίας της Τσάτσεβα.

«Εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν: εάν επιθυμούν πολιτική κρίση, θα την έχουν» απείλησε ο Μπορίσοφ, καθώς προσήλθε να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο της Σόφιας. Η θητεία του πρωθυπουργού έληγε το 2018.

Η παραίτησή του θα οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και σε περίοδο αβεβαιότητας για την χώρα, η οποία το 2013 είχε συγκλονιστεί από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και πολλούς μήνες πολιτικής αστάθειας.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, ο Ράντεφ είχε κάνει την έκπληξη επικρατώντας της υποψηφίας του Μπορίσοφ.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η «Κριμαία (η χερσόνησος της Ουκρανίας που προσάρτησε η Ρωσία το 2014) είναι στην πραγματικότητα ρωσική».

Η θητεία του διαρκεί 5 χρόνια και διαδέχεται τον Ρόσεν Πλέβνελιεφ, που υποστήριζε το κυβερνών κόμμα, ο οποίος ξεχώρισε από την κριτική που άσκησε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη Μολδαβία

Ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον προηγείται στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Μολδαβία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 57,25% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν μετά την καταμέτρηση του 60% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο των εκλογών, η φιλοευρωπαία Μάια Σάντου, έχει εξασφαλίσει ποσοστό 42,75% των ψήφων, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21.00 ώρα Ελλάδος.