Ποινή ισόβιας κάθειρξης ζητούν οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές για την συγγραφέα και αγωνίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων Ασλί Ερντογάν, η οποία βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενη για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» λόγω της συνεργασίας της με την φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ozgür Gündem.

Η ποινή των ισοβίων ζητείται και για άλλους οκτώ συνεργάτες της εφημερίδας.

Κατηγορούνται για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», «πλήγμα στην ενότητα του κράτους και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» και για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία Anadolu και Dogan.

Η εφημερίδα Ozgür Gündem, που έκλεισε τον περασμένο μήνα, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι στήριζε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης των κατηγορουμένων.

Η 49χρονη Ασλί Ερντογάν έχει βραβευτεί για το συγγραφικό της έργο και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στο τελευταίο της βιβλίο κατήγγειλε τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στην Τουρκία.

Η 49χρονη συγγραφέας, η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου, στο πλαίσιο του πογκρόμ του καθεστώτος Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 25ης Ιουλίου.