Αρκετοί πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη έξω από το προξενείο της Γερμανίας στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, αλλά όλοι οι γερμανοί υπήκοοι στο συγκρότημα έχουν διασωθεί, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο αστυνομικός διοικητής της τοπικής περιφέρειας.

Το προξενείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Μπλε Τέμενος, είναι καλά φυλασσόμενο και προστατεύεται από ψηλό φράχτη. Ο καμικάζι που οδηγούσε το παγιδευμένο όχημα το έριξε στον φράχτη πριν ανατιναχτεί.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την «επιχείρηση ενός μάρτυρα» στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Οπως δήλωσε εκπρόσωπός τους, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα της 3ης Νοεμβρίου στην πόλη Κουντούζ, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άμαχοι.

Ο ίδιος είπε ότι και άλλοι ισλαμιστές αντάρτες παρεισέφρησαν στο κτίριο του προξενείου για να συνεχίσουν την επίθεση, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές. Εντούτοις, υπάρχουν αναφορές κατοίκων της περιοχής οι οποίοι κάνουν λόγο για πυρά στο κτίριο.

Η έκρηξη συγκλόνισε την πόλη

Η έκρηξη συγκλόνισε ολόκληρη την πόλη και, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, έσπασαν τζάμια σε ακτίνα «χιλιομέτρων». Στην περιοχή γίνονται υπερπτήσεις ελικοπτέρων, πρόσθεσε ο ανταποκριτής.

Από το Βερολίνο, εκπρόσωπος της γερμανικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν υπό τη διοίκηση του NATO επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη έξω από το γερμανικό προξενείο στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα θύματα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται στον χώρο της έκρηξης και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση.

Στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συστάθηκε ομάδα διαχείρισης κρίσης αναφορικά με την επίθεση στο προξενείο της χώρας στο Αφγανιστάν.