Μια προ-παράσταση της ρωσο-ελληνικής παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ρώσοι θεατές προχθές Πέμπτη 10 Νοεμβρίου. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που γέμισε το θέατρο Βαχτάνγκοφ στη Μόσχα. Οι επόμενες παραστάσεις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου είναι ήδη sold out.

Το Θέατρο Βαχτάνγκοφ δεν σχεδίαζε να γιορτάσει ιδιαίτερα την 95η επέτειο ίδρυσής του, ωστόσο, στα μέσα της περασμένης σεζόν αποφάσισε από κοινού με το Εθνικό Θέατρο να παρουσιάσουν την δίγλωσση παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», η οποία, αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς και ένα δώρο για την 95η επέτειο του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ.

Ο Ρίμας Τούμινας δήλωσε ότι «εμπνευστής για την παρουσίαση του κοινού έργου ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, κ. Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος αποφοίτησε από τη Ρωσική Ακαδημία Τέχνης Θεάτρου, γνωρίζει το ρωσικό θέατρο και επιδιώκει συνεργασία με αυτό». Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά την τραγωδία “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή, η επιλογή ήταν δική μου. Την πρότεινα και οι Έλληνες συμφώνησαν».

Η απόδοση των χορικών είναι της Ελσα Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική των χωρικών έχει γράψει ο Θοδωρής Αμπαζής. Ρώσοι και ΄Ελληνες ηθοποιοί πλαισιώνουν τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Τον Χορό αποτελούν οι: Ilya Algaer, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κώστας Κοράκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Λεονάρδος Heifetz-Μπατής, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Στάμος, Σπύρος Τσεκούρας. Παιδιά: Αφροδίτη Αντωνάκη, Γεωργία Μητροπούλου.

Η παράσταση σημείωσε τεράστια επιτυχία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 29 και 30 Ιουλίου, όπου ο διευθυντής του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ Κιρίλ Κροκ, είχε δηλώσει ότι «ήταν ένα απίστευτο θέαμα, με πάνω από 10.000 καλεσμένους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος».

Αντίστοιχη ανταπόκριση είχε και η παράσταση που δόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, όπου ο Κιρίλ Κροκ είχε ευχαριστήσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κ. Στάθη Λιβαθινό, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες και ιδίως τον Ρίμας Τούμινας για την συνεργασία των δύο Θεάτρων.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη.