Το ΝΒΑ από χθες κλαίει! Δεν είναι υπερβολή αλλά πραγματικότητα. Τρανή απόδειξη αποτελεί η φωτογραφία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το μαύρο κοστούμι, τη ριγέ γραβάτα και την μπάλα του μπάσκετ, που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Ή η επιλογή του άσου των Σικάγο Μπουλς Ντουέιν Γουέιντ να ποστάρει στο Instagram μια φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση με τον Ομπάμα, όσο εκείνος αγωνιζόταν με τον επίσης εικονιζόμενο ΛεΜπρον Τζέιμς στους Μαϊάμι Χιτ. «Για πάντα ο πρόεδρός μου» ανέφερε χαρακτηριστικά στο hashtag.

«ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ». Είναι πιο δεδομένο και από τον θάνατο! Το ΝΒΑ όχι απλώς δεν αποδέχεται τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τον θεωρεί αποκρουστικό. Οχι για την αυτάρεσκη όψη του αλλά για τις ακραίες θέσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, οι οποίες τελικά δεν του στοίχισαν τον προεδρικό θώκο στις ΗΠΑ. Και αυτή η έντονη απέχθεια δεν έμεινε σε επίπεδο ψιθύρων, αλλά μετουσιώθηκε σε σκληρά ποστ στα πανίσχυρα πλέον social media, σε ολόκληρα άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ιστορικές εφημερίδες, ακόμη και σε προεκλογικές εμφανίσεις της Χίλαρι Κλίντον.

Ενα από τα αμέτρητα λάθη που έκανε ο Τραμπ, αλλά όπως απεδείχθη δεν τον ζημίωσαν στο ελάχιστο, ήταν να αναφερθεί στον «κώδικα των αποδυτηρίων» επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες εκφράσεις του κατά των γυναικών. «Οταν είσαι σταρ σε αφήνουν να κάνεις ό,τι θέλεις. Αμα θες, τις πιάνεις από το μ…νί» ακούγεται να λέει σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», για να απαντήσει ότι τα σχόλιά του δεν ήταν κάτι περισσότερο από τις γνωστές κουβέντες των αποδυτηρίων.

«Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο στα αποδυτήρια» απάντησε δημόσια ο άσος των Μπέιζερς Σι Τζέι ΜακΚόλουμ, ενώ μεταξύ πολλών δυσαρεστημένων παικτών ο φόργουορντ των πρωταθλητών Κλίβελαντ Καβαλίερς Ντάντεϊ Τζόουνς ξεκαθάρισε ότι «το να πιστεύει κάποιος πως τα σχόλια του Τραμπ είναι αποδεκτά επειδή ισχυρίστηκε πως πρόκειται για κουβέντες των αποδυτηρίων, δεν είναι καθόλου σωστό. Αυτά τα σχόλια είναι απαράδεκτα». Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών δεν το παράκανε μόνο μία φορά στρέφοντας σύσσωμο το ΝΒΑ εναντίον του. Το έπραξε με τον γνωστό, άκομψο τρόπο του όταν ο μεγάλος Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ, τον είχε χαρακτηρίσει «bully», που θα προκαλέσει κακό στη χώρα.

Ποια ήταν η αντίδραση του Τραμπ; Εκτύπωσε το άρθρο της «Ουάσιγκτον Ποστ» και απάντησε απρεπώς στον παλαίμαχο άσο, γράφοντας με μαύρο μαρκαδόρο και υπογράφοντας με το όνομά του ότι «τώρα κατάλαβα γιατί ο Τύπος σου συμπεριφερόταν τόσο άσχημα. Δεν μπορούσε να σε αντέξει. Δεν έχεις ιδέα για τη ζωή και για το τι πρέπει να γίνει ώστε η Αμερική να ξαναγίνει μεγάλη». Εισέπραξε πάντως την πληρωμένη απάντηση του Τζαμπάρ, ο οποίος δήλωσε δικαιωμένος για τα πρωτογενή σχόλιά του τονίζοντας ότι «κάτω από την άσχημη συμπεριφορά του επιτίθεται στο Σύνταγμα προσπαθώντας να φιμώσει τον Τύπο με τη μέθοδο του εκφοβισμού».

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα καταγεγραμμένα, όπως η ανοιχτή διένεξη με τον ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη των Ντάλας Μάβερικς Μαρκ Κιούμπαν, ο οποίος τον είχε προκαλέσει δημοσίως να του προσφέρει δέκα εκατ. δολ. αν δεχόταν να τον ανακρίνει επί τέσσερις ώρες σχετικά με τις πολιτικές θέσεις του υπό μορφήν συνέντευξης. Λίγο μετά την εκλογή του Τραμπ, βέβαια, ο δισεκατομμυριούχος παράγων του μπάσκετ προέτρεψε τους Αμερικανούς να του δώσουν μια ευκαιρία, αλλά αυτός είναι ο Κιούμπαν, απρόβλεπτος και παρορμητικός!

«ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ;». Δεν είναι κρυφό ότι το ΝΒΑ κατέθεσε δωρεές ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας αυτή τη στιγμή του πλανήτη ΛεΜπρόν Τζέιμς προλόγισε μαζί με τον συμπαίκτη του στους Καβαλίερς Τζέι Αρ Σμιθ την ομιλία της υποψήφιας των Δημοκρατικών στο Οχάιο δύο ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, ο 70χρονος πολιτικός κέρδισε την προεδρία για να γίνει αποδέκτης νέου κύματος αρνητικών σχολίων και έκπληξης. «Αλήθεια, Αμερική;» αναρωτήθηκε ο Ρίκι Ρούμπιο. «Δεν το πιστεύω!» σχολίασε ο Θάμπο Σεφολόσα, αλλά το καλύτερο ανήκει στον Σι Τζέι ΜακΚόλουμ: «Βοήθησέ μας, Κύριε. Θα το χρειαστούμε».

Με θέλετε;

Ιδιαιτέρως σκληρό black humor έκανε, όταν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ο άσος των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ Ενές Καντέρ. Επικαλούμενος την τουρκική καταγωγή του για να στηλιτεύσει την απέχθεια του Ντόναλντ Τραμπ κατά των μειονοτήτων, ο 24χρονος σέντερ έγραψε στο Twitter: «Υπάρχει καμία ομάδα στην Ευρωλίγκα ή στην Κίνα που να ενδιαφέρεται για έναν πάουερ φόργουορντ/σέντερ ύψους 2,11 μ.;». Λίγο αργότερα, αφαίρεσε το τιτίβισμα.