Αναζητούνται δήμαρχοι με θάρρος, κατανόηση και ικανότητες. Οχι, έτσι γενικώς. Αυτοί που αναζητούνται πρέπει να έχουν αυτές τις ιδιότητες ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις που δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά από το Μεταναστευτικό και θα πρέπει να έχουν αποδείξει πως πιστεύουν στα μακροπρόθεσμα οφέλη των μεταναστευτικών ροών.

Οταν σε ένα νησί περίπου 86.000 κατοίκων πέρασαν τους τελευταίους 20 μήνες περισσότεροι από 900.000 πρόσφυγες και μετανάστες και δεν «βούλιαξε», ίσως αυτό να αποτελεί τον λόγο που ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός συγκαταλέγεται με άλλους 15 δημάρχους ανά την υφήλιο –μαζί με τον επίσης δικό μας δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη –σε αυτούς που διαθέτουν τα παραπάνω προσόντα.

Εάν η υποψηφιότητά του θα προκριθεί και θα λάβει τον τίτλο Δήμαρχος του Κόσμου από το City Mayors Foundation (ένα διεθνές think tank που βραβεύει κάθε δύο χρόνια τον καλύτερο δήμαρχο βάσει συγκεκριμένων κάθε φορά κριτηρίων), θα είναι γνωστό στα τέλη Ιανουαρίου.

Ηδη, πάντως, προ ημερών πήρε στη Νέα Υόρκη το Βραβείο Ελευθερίας που εδώ και 50 χρόνια απονέμει η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC). «Στο πρόσωπο του κ. Γαληνού βλέπουμε τον κάθε κάτοικο της Λέσβου που ανταποκρίθηκε με συμπόνια και πραγματική φιλοξενία προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης Tracy R. Wolstencroft.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει γνωστοί σε όλο τον κόσμο, εκτός του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας, γιατί μαζί με τις κόκκινες παραδοσιακές σκεπές των σπιτιών και τους τρούλους των εκκλησιών μας ξεκίνησαν να λάμπουν στον γαλανόλευκο ουρανό του Αιγαίου χιλιάδες κόκκινα σωσίβια που τα φορούσαν πρόσφυγες, άνθρωποι σαν εμάς, οι οποίοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον θάνατο και έψαχναν να βρουν μια καλύτερη ζωή» είπε από την πλευρά του ο Σπύρος Γαληνός.

Πριν από έναν χρόνο, εξάλλου, ήταν ο ίδιος στη διάρκεια της επίσκεψης στο νησί του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παρουσία και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που στη διαδρομή προς το hotspot της Μόριας σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και ακολουθούσε τους επίσημους προσκεκλημένους. Οπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, έβγαλε το σακάκι του και έπεσε στη θάλασσα για να σώσει πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν βρεθεί στα παράλια της Λέσβου. «Μια μέρα του περασμένου φθινοπώρου έγινε ακόμη και ναυαγοσώστης» ανέφερε δημοσίευμα του περασμένου Απριλίου της γερμανικής «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Τη θάλασσα, πάντως, σίγουρα την ξέρει καλά ο δήμαρχος. Και όχι μόνο λόγω Μεταναστευτικού. Ως παλιός πρωταθλητής στην κολύμβηση, μέλος και για ένα διάστημα προπονητής της ομάδας πόλο του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης –του οποίου υπήρξε στη συνέχεια και πρόεδρος -, ο σημερινός δήμαρχος ξέρει να περνάει από σαράντα κύματα.

Κάπως έτσι, μέσω κυμάτων, κινήθηκε και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης από το 1990 έως το 2002, οπότε έβαλε υποψηφιότητα και εξελέγη τότε νομαρχιακός σύμβουλος.

Πήρε μέρος στις εθνικές εκλογές του 2007 και βγήκε δεύτερος σε σταυρούς στην περιφέρεια Λέσβου. Στις επόμενες του 2009 εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ, από την οποία διαγράφηκε το 2012 μετά την καταψήφιση μνημονιακών μέτρων.

Ηταν την ίδια περίοδο που επέλεξε τη σκέπη των ΑΝΕΛ. Και τους έδωσε, τότε, τη δυνατότητα με άλλους διαγραφέντες από τη ΝΔ να σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Στον πολύ λίγο αλλά πολύ πυκνό χρόνο που ζούμε, αποδείξαμε ότι δεν εγκαταλείπουμε τις θέσεις μας, ξελογιασμένοι από την προοπτική της σίγουρης εξουσίας, δεν θυσιάζουμε τα πάντα στην προσωπική πολιτική μας επιβίωση και δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη στη μέση, φοβούμενοι μήπως την κερδίσουμε» έλεγε ο Σπύρος Γαληνός στην επιστολή προσχώρησής του στους ΑΝΕΛ.

Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς με το κόμμα Καμμένου, αλλά τον Ιούνιο του ίδιου έτους, οπότε και είναι ξανά υποψήφιος, οι ΑΝΕΛ δεν βγάζουν έδρα στη Λέσβο. Το 2013 διετέλεσε και γενικός γραμματέας του κόμματος. Στο διάστημα της κοινοβουλευτικής του θητείας προκάλεσε αρκετές εντάσεις. Αποποιήθηκε, πάντως, για λόγους αρχής βουλευτικά προνόμια και ασυλία.

Οι λόγοι αρχής μπορεί και να προήλθαν από τις οικογενειακές του καταβολές. Ο Σπύρος Γαληνός είναι γιος του Μίμη, όπως τον έλεγαν. Ο Μιχαήλ – Μίμης Γαληνός ήταν ήρωας της Εθνικής Αντίστασης (ιερολοχίτης), υπήρξε δήμαρχος του νησιού, εκλεγόταν στη συνέχεια επί σειρά ετών βουλευτής Λέσβου και υπουργός στο διάστημα 1965 έως 1966.

Το 2014, ο Σπύρος Γαληνός επανέρχεται στο γήπεδο της Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας και κερδίζοντας τη δημαρχία Λέσβου. Η χρονική συγκυρία, όμως, τον φέρνει αντιμέτωπο με τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα. «Ενα νησί 85.000 ψυχών σηκώνει στις πλάτες του μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση» δήλωνε πέρυσι, προειδοποιώντας μάλιστα με αποχή από τις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, πίσω από την κρίση ο δήμαρχος αναγνωρίζει και πλεονεκτήματα, όπως η εθελοντική προσφορά πολιτών. «Το νησί μας έγινε ομορφότερο» θα πει, προσθέτοντας: «Από τις γιαγιάδες που τάιζαν μικρά παιδιά μέχρι τους ψαράδες που άφηναν τη δουλειά τους για να σώσουν ανθρώπους, οι άνθρωποι της Λέσβου με κάνουν να νιώθω περήφανος που είμαι δήμαρχος αυτού του νησιού».