Εζησε λεπτό προς λεπτό τον εφιάλτη και την επίθεση των τζιχαντιστών εγκλωβισμένος στην αίθουσα του συναυλιακού χώρου Μπατακλάν στο Παρίσι, την 13η Νοεμβρίου του 2015: Ο Φρεντ Ντιγουάιλντ περιγράφει την τρομακτική εμπειρία του στο «Mon Bataclan» (Το δικό μου Μπατακλάν), κόμικ που θα κυκλοφορήσει σήμερα Παρασκευή στη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο.

Το κόμικ είναι ασπρόμαυρο. Οι τρεις τζιχαντιστές έχουν την μορφή σκελετών, το πελιδνό πρόσωπο του θανάτου.

Οταν άρχισαν να πυροβολούν «δεν ήμασταν τίποτα άλλο παρά μια μάζα επιζώντων, τραυματιών, νεκρών, μια μάζα θανάτου, που ούρλιαζε από τρόμο» θυμάται ο Φρεντ. Ο ίδιος κειτόταν δίπλα σε νεκρό.

«Είμαι ακόμα ζωντανός... Ενας ζωντανός μεταξύ νεκρών» ψιθυρίζει.

Στα αριστερά του βρισκόταν νεαρή γυναίκα, η Ελίζα. Τραυματισμένη, αλλά ζωντανή.

«Θα μπορούσε να είναι κόρη μου» λέει ο Φρεντ. Μιλώντας με χαμηλή φωνή, προσπαθεί να παρηγορήσει τη γυναίκα.

«Αποκοπήκαμε από αυτήν την φρίκη, δημιουργήσαμε έναν χώρο ανθρωπιάς». Γνώριζαν ότι εάν έκαναν τον παραμικρό θόρυβο οι δολοφόνοι θα τους πυροβολούσαν. Ο ένας στήριζε τον άλλο.

Ο εφιάλτης τους θα διαρκέσει δύο ώρες, ωσότου φθάσει η αστυνομία. Ο Φρεντ είναι ζωντανός, αλλά διαλυμένος συναισθηματικά.

«Γνωρίζω τη γεύση της θηριωδίας»

«Γνωρίζω την μυρωδιά, τη γεύση της θηριωδίας, του ακατανόητου».

Το δεύτερο μέρος του κόμικ του, το οποίο θα συνοδεύεται από 22 σελίδες της μαρτυρίας του, έχει τίτλο «ακόμα ζωντανός».

«Είναι άραγε χρήσιμο να πλενόμαστε σήμερα; Να τρώμε! Δεν πεινάω!» Πρέπει να ζούμε με τον φόβο ενός θορύβου, τον φόβο ότι όλα εκτυλίσσονται γρήγορα. Ο Φρεντ περιγράφει ότι πλέον «δεν μπορεί» να παραμείνει προσηλωμένος σε κάτι για διάστημα λίγων λεπτών.

Το κόμικ «Mon Bataclan» τον βοήθησε να εξωτερικεύσει τα αισθήματά του. «Τυχαία, τελείωσα τα σκίτσα μου την Παρασκευή 13 Μαΐου. Εξι μήνες μετά, ημέρα προς ημέρα».

Την 13η Νοεμβρίου του 2015, 90 θαμώνες στο θέατρο του Παρισιού έπεσαν νεκροί από τα πυρά τριών τζιχαντιστών ενώ άλλες δύο ομάδες έσπερναν τον θάνατο στη γαλλική πρωτεύουσα και τα περίχωρά της. Συνολικά 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα, στις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις που έζησε ποτέ η Γαλλία.

Ο Φρεντ Ντιγουάιλντ «δεν κατάφερε να νιώσει μίσος» μετά το Μπατακλάν. Δεν πρέπει να «υποκύψουμε στον φόβο της μαντίλας, του μελαμψού, του Αλλου».

«Ο εχθρός δεν έχει χρώμα, δεν έχει πίστη. Ο εχθρός είναι ο φανατισμός, ο φόβος, η παράνοια οδηγεί στον πόλεμο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από