Αρον άρον, μετά την εκτενή αναφορά του ανακοινωθέν του Eurogroup στο Υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις έντονες γερμανικές πιέσεις που ασκήθηκαν για το θέμα αυτό, έσπευσε χθες η κυβέρνηση να δημοσιεύσει το ΦΕΚ με τα πέντε ονόματα του Εποπτικού Συμβουλίου. Ούτε 24 ώρες από την ανακοίνωση του Eurogroup που καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ως προτεραιότητα τις τοποθετήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, και η απόφαση με τα ονόματα του Εποπτικού του Συμβουλίου πήρε ΦΕΚ, παρότι τα πρόσωπα έχουν κλειδώσει από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Τότε, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό ΟικονομικώνΕυκλείδη Τσακαλώτο δίνοντάς του το πράσινο φως για τα μέλη της διοίκησης του Εποπτικού που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Τα πέντε νέα αυτά πρόσωπα είναι οι Γεώργιος Σταμπουλής, Γεώργιος – Σπύρος Ταβλάς και Ολγα Χαρίτου (προτάθηκαν από την ελληνική πλευρά) και Ζακ λε Παπ, Νταβίντ Βεγκάρα Φιγκέρας (προτάθηκαν από τους δανειστές). Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το βήμα είναι μισό. Για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο, πρέπει να συνεδριάσει το Εποπτικό για να επιλέξει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ανάμεσα στα οποία και ο διευθύνων σύμβουλος, ο άνθρωπος που θα κάνει το πραγματικό κουμάντο και ο οποίος θα επιλεγεί από short lists υποψηφίων. Κάποιους εκ των οποίων θα προτείνουν οι πιστωτές και κάποιους το Μαξίμου. Δεδομένου ότι η επιλογή θα γίνει από το Εποπτικό με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, τα κοντραρίσματα δεν πρέπει να αποκλείονται.

Επειδή επομένως οι δανειστές και ειδικά το Βερολίνο –για το οποίο το Ταμείο είναι κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο του τρίτου Μνημονίου –γνωρίζουν πως η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι πολιτικά ανώδυνο θέμα, μία ημέρα μετά το Eurogroup έσπευσε να θυμίσει στη κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει ορίσει τη διοίκηση του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους» ανέφερε χθες ο Σόιμπλε, δήλωση διόλου τυχαία.

Κάποιοι μάλιστα συνδέουν την απόφαση για την εκταμίευση κουτσουρεμένης δόσης με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης γύρω από τη σύσταση του Υπερταμείου, που για το Βερολίνο είναι το πιο κομβικό από τα συστατικά στοιχεία του τρίτου Μνημονίου, αφού τα έσοδα από τη δημόσια περιουσία λειτουργούν ως εγγύηση για αυτά.

«Καμία συμφωνία δεν έχει υπάρξει ακόμη με τους δανειστές στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου. Τώρα ξεκινά η συζήτηση και το πρόσωπο θα το επιλέξει το Εποπτικό Συμβούλιο» ανέφερε χθες πηγή του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας στο ερώτημα αν έχει κλειδώσει το όνομα του μάνατζερ.

Αναφορικά με τον Ζακ λε Παπ, είναι γενικός επιθεωρητής στο γαλλικό υπ. Οικονομικών, στο γραφείο διατμηματικών επιθεωρήσεων, ενώ μεταξύ 2007-2011 υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της Κριστίν Λανγκάρντ. Ο Ισπανός Νταβίντ Βεγκάρα είναι λέκτορας στο ESADE Business School, μέλος του ΔΣ της Banco Sabadell, ενώ έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος τραπεζικών στον ESM.

Ο Γεώργιος – Σπύρος Ταβλάς έχει εμπειρία 35 ετών στα χρηματοπιστωτικά, με μακρά θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου. Η Ολγα Χαρίτου είχε μακρά θητεία στην Alpha Bank, με εικοσαετή και πλέον εμπειρία στον σχεδιασμό έργων πληροφορικής.