Αίσθηση προκάλεσε και πάλι χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας μετά το ECOFIN στο Λουξεμβούργο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και θα καταβάλει δόση πριν από το τέλος του 2016. Η δήλωση αυτή ήταν κόντρα στην αίσθηση που επικράτησε μετά τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή οι διαφορές μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας παρέμειναν αγεφύρωτες.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Μάλιστα, χθες το πρακτορείο ΜΝΙ μετέδωσε ότι ύστερα από μυστική συνάντηση των τεσσάρων θεσμών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον το Σάββατο για το θέμα του ελληνικού προγράμματος, διαπιστώθηκε «πολιτικό αδιέξοδο». Στη συνάντηση μετείχαν εκ μέρους του ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν, από την ΕΚΤ το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Μπενουά Κερέ, από την Κομισιόν ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων Μάρκο Μπούτι και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ο διευθύνων σύμβουλος Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το ECOFIN υποστήριξε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα επιστρέψει σε αυτό και θα καταβάλει και δόση το 2016.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προκαλέσει και πάλι ερωτήματα την Κυριακή, όταν είχε πει, αντίθετα με την εντύπωση που επικρατούσε, ότι η Ελλάδα απέχει μακράν από την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων και άρα από την εκταμίευση δόσης. Τελικά, προχθές το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση τμήματος της υποδόσης δικαιώνοντας εν μέρει τα σχόλιά του.

ΚΑΤΑ Ο ΤΟΜΣΕΝ. Οι πληροφορίες γίνονται όλο και πιο αντιφατικές καθώς πυκνώνουν οι διαπραγματεύσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων ενόψει αποφάσεων ώς το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με το ΜΝΙ, ο Τόμσεν αντιδρά στην παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων γιατί δεν έχει πειστεί ότι ο κόφτης, έτσι όπως έχει ψηφιστεί, θα αποδειχθεί αποτελεσματικός στην πράξη. Επίσης, δεν αισθάνεται πως υπάρχουν διασφαλίσεις ότι μετά το 2018 θα ληφθούν δραστικά μέτρα για το χρέος. Ακόμη, ο Δανός επιμένει στα μέτρα των ομαδικών απολύσεων και των περαιτέρω περικοπών δαπανών (σ.σ. πιθανώς μέσω μειώσεων των συντάξεων, που πρότεινε και η Ντέλια Βελκουλέσκου).

Οσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η ολοκλήρωσή της τοποθετήθηκε στις αρχές του 2017.

ΘΕΜΑ GREXIT. Σε άλλο μήκος κύματος, εξάλλου, αρθρογράφος της εφημερίδας «Die Welt» υποστήριζε χθες ότι «η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα και παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση». Το άρθρο είχε τίτλο: «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο». Ηταν η πρώτη φορά ύστερα από καιρό που ετέθη θέμα Grexit δημοσίως, αν και επρόκειτο περί αρθρογραφίας και όχι άποψης επίσημου φορέα.

Ανησυχίες για τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος εξέφρασαν εξάλλου χθες δύο τράπεζες, η Citigroup και η HSBC, και ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο τελευταίος αναφέρεται στην καθυστέρηση εφαρμογής των προαπαιτούμενων επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη άρνηση ιδιοκτησίας του προγράμματος εκ μέρους της κυβέρνησης. Προβλέπει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα επεκταθεί ώς το 2017 τόσο λόγω των αναμενόμενων αντιπαραθέσεων για τα εργασιακά θέματα όσο και εξαιτίας μη άμεσης ανάγκης χρηματοδότησης της χώρας πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Για δύσκολες αποφάσεις στο θέμα της αγοράς εργασίας μιλά και η ανάλυση της HSBC, η οποία επίσης επισημαίνει ότι οι σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θα είναι τον προσεχή Ιούλιο. Η τράπεζα προειδοποιεί ότι και η ΕΚΤ ενδέχεται να καθυστερήσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή και να μην την αποφασίσει καθόλου. Τέλος, η Citibank εκτιμά και αυτή για τους ίδιους λόγους ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά θα τραβήξει για μήνες.