Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας την τελευταία 15ετία ξεπέρασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί αφού το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το διάστημα 2000-2015 έφθασε τα 348 δισ. ευρώ, την ώρα που το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι στα 338 δισ. ευρώ. Και μπορεί τα νούμερα να μην είναι άμεσα συγκρίσιμα, όμως το ερώτημα είναι ποιο θα ήταν το δημόσιο χρέος της χώρας εάν δεν υπήρχε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και εάν οι εξαγωγές ήταν ίσες ή ξεπερνούσαν τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων για τις ελληνικές εισαγωγές, οι Ελληνες εισάγουν σχεδόν τα πάντα, ακόμα και βασικά είδη διατροφής. Από το 2000 έως και το 20015 πλήρωσαν σε άλλες χώρες 44,44 δισ. ευρώ για να αγοράσουν αυτοκίνητα, 42,29 δισ. ευρώ για φάρμακα, 23,03 δισ. ευρώ για ρούχα, 15,28 δισ. ευρώ για κρέας, 11 δισ. ευρώ για γάλα και γαλακτοκομικά, για δημητριακά 8,08 δισ. ευρώ, για φρούτα και λαχανικά 9,19 δισ. ευρώ και για παπούτσια 6,74 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών δείχνουν τη συνεχιζόμενη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να αλλάξει τα δεδομένα υποκαθιστώντας τις εισαγωγές αυτές με ελληνικώς παραγόμενα προϊόντα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει αν είχε προχωρήσει η αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, και παρά το γεγονός ότι από το 2010 έως και το 2015 σημειώθηκε μείωση των εισαγωγών σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, όπως κρέας και γαλακτοκομικά που άγγιξαν το 9%, η πτώση αυτή ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και όχι της υποκατάστασής τους με ελληνικά προϊόντα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τη λίστα με τα 30 σημαντικότερα εισαγωγικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ δεν μονοπωλούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ή βαρείας βιομηχανίας άλλα προϊόντα που στο παρελθόν παρήγαγε η Ελλάδα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται προϊόντα τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και της μεταποίησης, δύο τομέων που την τελευταία δεκαπενταετία σχεδόν αφανίστηκαν.

Για την εισαγωγή ρούχων, υφασμάτων και παπουτσιών πληρώθηκαν 28,88 δισ. ευρώ από το 2000 έως το 2015, όταν εντός των ελληνικών συνόρων έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια παραγωγής αυτών των προϊόντων. Αντίστοιχα για κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά δαπανήθηκαν 26,35 δισ. ευρώ, την ώρα που όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν την ελληνική κτηνοτροφία.

Οσο για τις χώρες προέλευσης των προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα θα δει κανείς ότι στην πρώτη δεκάδα πλειοψηφούν χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία, η οποία καταλαμβάνει το 15,26% του συνόλου των εισαγωγών προς την Ελλάδα. Ακολουθούν η Ιταλία με 13,57%, η Γαλλία με 6,88%, η Ολλανδία με 6,62%, η Κίνα με 5,8% η Ν. Κορέα με 4,45%, η Ισπανία με 4,35%, η Μ. Βρετανία με 4,34%, το Βέλγιο με 4,24% και οι ΗΠΑ με 2,84%.

«Εγκαίρως είχαμε επισημάνει την πολυδιάσταση της εξωστρέφειας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στις εξαγωγές προϊόντων αλλά περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό της παραγωγικής μηχανής, τις επενδύσεις, ακόμα και τις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδος», λέει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. Μάλιστα όπως σημειώνει, η ύφεση στην Ελλάδα θα ήταν βαθύτερη αν δεν υπήρχαν οι καλύτερες επιδόσεις των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες απορρόφησαν ένα σημαντικό μέρος των επιπτώσεων.