Υστερα από ένα θρίλερ διαπραγματεύσεων μηνών, υπεγράφη τελικά το βράδυ της Τετάρτης η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, ενώ χθες οι προμηθευτές, που είχαν κατ’ αρχάς συμφωνήσει σε κούρεμα των οφειλομένων από τη Μαρινόπουλος ΑΕ κατά 50%, ξεκίνησαν να υπογράφουν.
Με βάση τη συμφωνία μεταξύ της Μαρινόπουλος, της Σκλαβενίτης και των τραπεζών επετεύχθη το μεγαλύτερο ντιλ αναδιάρθρωσης ελληνικής επιχείρησης, καθώς αφορά συνολικές υποχρεώσεις 1,46 δισ. ευρώ. Στόχος πλέον είναι οι τράπεζες να συγκεντρώσουν την έγγραφη συναίνεση των προμηθευτών ώστε, εάν αυτό καταστεί εφικτό, να κατατεθεί εντός της ημέρας το σχέδιο εξυγίανσης στο δικαστήριο για υπαγωγή της Μαρινόπουλος στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα.
Η συμφωνία εξυγίανσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πληρωμή των προηθευτών της Μαρινόπουλος από τη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, δηλαδή την εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης. Η νέα εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 477 εκατ. ευρώ και σε αυτή θα μεταβιβαστεί το 79,4% των οφειλών της Μαρινόπουλος που αντιστοιχούν σε 1,183 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των υποχρεώσεων προς προμηθευτές που αντιστοιχεί σε 647,1 εκατ. ευρώ και αφορά το 43,4% των συνολικών οφειλών της Μαρινόπουλος θα διαγραφεί το 50%, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Κούρεμα θα υποστούν και οι οφειλές προς τις τράπεζες. Παράλληλα υποχρεώσεις προς τις εταιρείες του ομίλου Carrefour ύψους 161,074 εκατ. ευρώ θα κουρευτούν κατά 92,21%.

Οφειλές της εταιρείας προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποπληρωθούν σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, ενώ οφειλές σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και λοιπούς οργανισμούς και εταιρείες ύδρευσης, αποχέτευσης θα κουρευτούν κατά 50% και θα αποπληρωθούν σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για τους εργαζομένους προβλέπεται ότι όλες οι ενεργές κατά τις 30 Ιουνίου 2016 συμβάσεις μεταφέρονται στη νέα εταιρεία και περιλαμβάνουν το σύνολο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος.