Την ώρα που διαβάζετε το ρεπορτάζ ο Γιάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας θεωρητικά έχει καταθέσει την τραπεζική επιταγή με το ποσό (κάπου 18 εκατ. ευρώ) που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση για την Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, τη δεύτερη από τους υπερθεματιστές στον διαβόητο αδειοδοτικό διαγωνισμό της κυβέρνησης με τον οποίο θα ρυθμίσει, όπως υποστηρίζει, το τηλεοπτικό τοπίο.

«Εχει το ποσό και θα προσκομίσει την επιταγή» διαβεβαίωναν κύκλοι από το περιβάλλον του επιχειρηματία χθες βράδυ. Ο ίδιος μάλιστα, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, απάντησε θετικά όταν τον ρώτησαν σχετικά.

Από το επιχειρηματικό στρατόπεδο του Ant1 γίνεται λόγος για «κλειδωμένο ποσό» και η κατάθεση της τραπεζικής επιταγής με τα περίπου 26 εκατ. ευρώ είναι το τυπικό της υπόθεσης για τον τρίτο από τους υπερθεματιστές (θυμίζουμε ότι οι άλλοι δύο, δηλαδή οι Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης, κατέθεσαν ήδη την πρώτη δόση την περασμένη Παρασκευή).

Ταυτόχρονα αρχίζει έλεγχος πόθεν έσχες και στο μεταξύ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να εξεταστούν οι προδικαστικές προσφυγές των υποψηφίων (η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί στο πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου) και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κάνει επί του καταλόγου των υπερθεματιστών.

Ολα αυτά θέλουν τον χρόνο τους και οι κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν ότι οι παράλληλες αυτές ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στο τέλος Νοεμβρίου.

Από τότε και έπειτα θα εκδοθούν οι τέσσερις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα σφραγίζονται και τυπικά οι ισάριθμες άδειες εθνικής εμβέλειας.

ΓΚΡΙΖΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων θα σημάνει την έναρξη για τη χρονική περίοδο των 90 ημερών μέσα στην οποία οι αδειούχοι καναλάρχες πρέπει να λειτουργήσουν τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις τους, να μεταδίδουν πρόγραμμα και βεβαίως να συνάψουν σύμβαση με τον ψηφιακό πάροχο δικτύου, την Digea δηλαδή, η οποία θα αναλάβει τη μετάδοση των ψηφιακών παρόχων περιεχομένου που λειτουργούν νομίμως.

Η εξελικτική αυτή διαδικασία όμως δημιουργεί συνθήκες για να διαμορφωθεί μια γκρίζα χρονική περιοχή μέσα στην οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί και κανάλια που δεν έχουν πλέον νομική κατοχύρωση καθώς αποκλείστηκαν στο προ του διαγωνισμού στάδιο, όπως το Mega και το Εψιλον, ή δεν πέρασαν στην τελική πλειοδοτική φάση, όπως τα Alpha και Star.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ιδιωτικά κανάλια έτσι όπως τα ξέρουμε σήμερα δεν αποκλείεται να εκπέμπουν έως το τέλος Μαρτίου.

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ DIGEA. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση εμφανίζεται να προκαλεί εμφυλιακή ατμόσφαιρα και η διάθεσή της παραπέμπει στην κίνηση του Πόντιου Πιλάτου, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην Digea δηλαδή. «Το διάστημα αυτό, αν δηλαδή αγγίξει το απώτατο όριο του ή γίνει πιο σύντομο, θα το κρίνει η Digea» ήταν άποψη που εκφράστηκε από κυβερνητικούς κύκλους.

Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο απορρίπτουν την κριτική ότι με την τακτική αυτή διαμορφώνεται κατάσταση με διχαστικά χαρακτηριστικά και μιλούν για κανόνες αυτορρύθμισης της τηλεοπτικής αγοράς. «Ο Σκάι που έχει άδεια θα δεχθεί να συνυπάρχει με τον Alpha; Μπαίνουν όροι αμιγώς ελεύθερης οικονομίας και ανταγωνισμού».

Για τους εκφραστές του κυβερνητικού σχεδιασμού στον τηλεοπτικό χώρο δεν υπάρχει «γκρίζα χρονική περιοχή» αλλά μεταβατική περίοδος, για την οποία διαβεβαιώνουν ότι «υπάρχουν τρόποι σύννομοι –θα γίνουν σύντομα γνωστοί –που θα αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα».

Αφηναν πάντως να εννοηθεί ότι θα υπάρχει «επόμενη μέρα» και για τα εν λειτουργία κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια, παραπέμποντας στις άδειες περιφερειακής εμβέλειας.