Η σύμβαση για το Ελληνικό κυρώθηκε με ευρεία πλειοψηφία χθες από την Ολομέλεια. Καταψηφίσθηκε μόνο από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, όσα προηγήθηκαν της ψήφισης του νομοσχεδίου και κυρίως όσα ειπώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς έδειξαν ότι τίποτα δεν έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ της προ κυβερνητικής περιόδου. Η «μετάλλαξη» του κόμματος στο θέμα της επένδυσης του Ελληνικού βαφτίστηκε ποικιλοτρόπως από τα κυβερνητικά στελέχη. Η ουσία όμως είναι μία: πλέον στη συριζαϊκή διάλεκτο το άλλοτε «ξεπούλημα» του Ελληνικού ονομάζεται «αξιοποίηση». Ενώ οι προ διετίας καταγγελίες τους παρουσιάζονται σήμερα ως λεπτομέρειες.

Ενας από τους διεκδικητές της πατρότητας της «αξιοποίησης», πάντως, θα μπορούσε να είναι ο υπουργός Πολιτισμού. Ο Αριστείδης Μπαλτάς, αφού έκανε χθες διάφορες επικλήσεις σε Μαρξ και Φρόιντ, απέδωσε την αλλαγή στάσης στον «υποχρεωτικό συμβιβασμό στον δημοκρατικό δρόμο του σοσιαλισμού». Δεν δίστασε μάλιστα να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν αντιφάσκει σε σχέση με το παρελθόν καθώς και ότι πέτυχε «σημαντικές βελτιώσεις στη σύμβαση αξιοποίησης της έκτασης». Παρόμοιο ήταν και το αφήγημα του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος αφήνοντας έκπληκτους τους βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης είπε: «Δεν λέμε ψέματα, ούτε αλλάξαμε άποψη. Πάντα λέγαμε ότι είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων αλλά υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας». Μάλιστα λίγοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να μην ξεσπάσουν σε γέλια μέσα στην Ολομέλεια κατά την αναφορά του πως «ο χώρος προς την παραλία θα είναι ανοιχτός, μπορεί να έχει κάποιες πολυθρόνες ή ένα beach bar, αλλά θα είναι ανοιχτός».

Με ειρωνείες επιχείρησε να απαντήσει στο ανελέητο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στην ουσία των κατηγοριών. Ανεβαίνοντας στο βήμα του Βουλευτηρίου επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως έχει πολύ θράσος να επενδύει στην πτώση της κυβέρνησης. «Εχει λάθος στρατηγική να επενδύει στην ελπίδα ότι σύντομα θα πέσει, γιατί πολύ γρήγορα θα διαψευστεί» τόνισε. Μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση στο κυβερνητικό success story του Ελληνικού ήταν αυτή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. Ο Γιάννης Τσιρώνης αμφισβήτησε την επιτυχή ολοκλήρωση της επένδυσης, εκτιμώντας ότι «η αγορά θα την απαξιώσει».

Είχαν προηγηθεί τα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης. «Η πρώτη φορά Αριστερά έρχεται και πανηγυρίζει γιατί δίνει τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. Οταν τα έδινε ο “κακός”, ο “προδότης” Σαμαράς ήταν προδοσία. Οταν όμως τα δίνει ο “καλός”, ο “πατριώτης” Τσίπρας είναι αναπτυξιακό έργο» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

«Το τέλος της παραγωγής σανού»

Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Η σημερινή ημέρα, εκτός από την αρχή μιας μεγάλης επένδυσης, σηματοδοτεί και το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα, αλλά και το τέλος των ψεμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε επί πέντε χρόνια στους πολίτες» είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά της συνωμοσιολογίας, του μηδενισμού, και όχι πια “των οραμάτων”, έκανε τους προοδευτικούς πολίτες να ντρέπονται γιατί τους εξαπατήσατε. Καταντήσατε οι καλύτεροι πελάτες της ΝΔ και του κ. Γεωργιάδη!».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ωστόσο μερικά βήματα παραπέρα, υπενθυμίζοντας ότι δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ο Χρήστος Σπίρτζης και η Θεανώ Φωτίου, στο πρόσφατο παρελθόν έλεγαν πως η πραγματική αξία του Ελληνικού ανερχόταν στα 3 δισ. ευρώ. «Ο κ. Σπίρτζης είχε πάει στον εισαγγελέα και κατέθεσε φάκελο ότι το Δημόσιο έχανε 2 δισ. ευρώ με τη σύμβαση. Τελικά ο κ. Σπίρτζης και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατούσαν τον κόσμο για δύο χρόνια ή διαπράττουν σήμερα παράβαση καθήκοντος; Θα τον καλέσει ο εισαγγελέας να εξακριβώσει την αλήθεια;» διερωτήθηκε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, διά στόματος του γενικού γραμματέα του, κατήγγειλε τη «συριζαϊκή εκδοχή του αριστερού ξεπουλήματος» και χαρακτήρισε ως «κάλπικη» την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας προειδοποίησε την κυβέρνηση «πως τώρα τα γεράκια της ΕΕ και των ΗΠΑ και του ΔΝΤ είναι ευχαριστημένα μαζί σας και σας στηρίζουν σήμερα με νύχια και με δόντια για να τους κάνετε τη δουλειά. Μετά όμως θα σας πετάξουν κι εσάς σαν στυμμένες λεμονόκουπες».

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν πάντως ανάμεσα στον Κωνσταντινόπουλο και στον Πρόεδρο της Βουλής. «Εξηγήστε πώς καταφέρατε σ’ έναν χρόνο να δώσετε 100 εκατ. ευρώ δάνεια στον αγαπημένο σας κόκκινο επιχειρηματία! Να εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην Τράπεζα Αττικής ο επί τριακονταετία οικονομικός της σύμβουλος κ. Δραγασάκης! Να εξηγήσετε πώς καταφέρατε σε έναν χρόνο να δημιουργήσετε τόση διαπλοκή όση είχε προκύψει σε 30!» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Βούτση να τον διαψεύδει ωρυόμενος από τα βουλευτικά έδρανα.