Σε ισχύ έχει τεθεί η κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο της Συρίας χωρίς εντούτοις να είναι σαφές εάν και σε ποιο βαθμό οι αντιμαχόμενες πλευρές θα συμμορφωθούν. Η πρώτη εικόνα που δίνει το Συριακό Παρατηρητήριο είναι ότι επικρατεί ηρεμία στις κύριες περιοχές συγκρούσεων, εντούτοις έχουν σημειωθεί κάποιοι βομβαρδισμοί τόσο από τις δυνάμεις ανταρτών, όσο και της κυβέρνησης στα νοτιοδυτικά.

Εάν η εκεχειρία «κρατήσει» επτά ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα ξεκινήσουν συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών.

Η εύθραυστη συμφωνία για την παύση πυρός που διαπραγματεύτηκαν Ουάσιγκτον και Μόσχα τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

«Επικρατεί ηρεμία» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελ Ραχμάν, προβαίνοντας σε πρώιμη εκτίμηση της τήρησης της συμφωνίας.

«Ο συριακός στρατός διέκοψε τις επιχειρήσεις»

Προσέθεσε, όμως, πως έχουν σημειωθεί κάποιοι βομβαρδισμοί και από τις δυνάμεις των ανταρτών και από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ότι κάποιες ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσα τους η ισχυρή οργάνωση Αχραρ αλ Σαμ, αρνήθηκαν να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι βασίζεται στις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους «στην μετριοπαθή αντιπολίτευση» της Συρίας για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με την παύση των εχθροπραξιών.

Με την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την διακοπή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην χώρα έως τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως «διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά και να χρησιμοποιεί όλα τα στρατιωτικά μέσα απέναντι σε οποιεσδήποτε παραβιάσεις ενόπλων οργανώσεων».