«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμιση του χρέους» είπε χθες ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας έτσι ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για τις οποίες πανηγύρισε η κυβέρνηση τον Μάιο δεν ήταν η ίδια η ρύθμιση, απλώς μας έφεραν πιο κοντά σ’ αυτήν.

Το είπε άλλωστε και ο ίδιος. Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά πρέπει να εξειδικευθούν.

Μάλιστα, συνέδεσε τις αποφάσεις για το χρέος με την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σε μια αποστροφή που προκάλεσε εντύπωση, καθώς φάνηκε σαν να ευνοούσε και ο ίδιος αυτή την παραμονή.

Ο Τσίπρας άφησε αιχμές προς τη Γερμανία ότι εμποδίζει τη λύση εξαιτίας του εκλογικού της κύκλου. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έλεγε στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, είπε: «Δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελούν τροχοπέδη για τις εξελίξεις σε μια άλλη».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι εμείς τηρούμε τους κανόνες και γι’ αυτό θα πρέπει να τηρηθούν και από την πλευρά των εταίρων.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα έπρεπε κανονικά η χώρα να έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά αυτό καθυστερεί λόγω του ότι είναι ανοιχτό το θέμα του χρέους.

Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων ανέφερε ότι αν εξειδικευθούν τα μέτρα του χρέους με σαφήνεια, η μείωσή τους είναι αυτονόητη. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η αποκλιμάκωσή τους στο 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και στο 2% το 2020. Το πρόγραμμα, ωστόσο, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μεσοπρόθεσμα.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είπε ότι είναι το κλείσιμο σύντομα της δεύτερης αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκινούν σήμερα επίσκεψη μιας εβδομάδας στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσουν τα 15 προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία θα επιστρέψουν στις 17 Οκτωβρίου.

Σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το νέο Υπερταμείο.

Μιλώντας για τα εργασιακά, που θα είναι ένα κρίσιμο θέμα της δεύτερης διαπραγμάτευσης, ο Τσίπρας ισχυρίσθηκε ότι θα λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων γιατί θα οδηγήσει σε κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οπως είπε, «έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο».