Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την αλλαγή σελίδας στην ΕΠΟ και κατ’ επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Χθες το μεσημέρι υπέβαλαν την παραίτησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας τα πέντε μέλη, τα οποία με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση της «κάρτας υγείας», ενώ σήμερα ακολουθεί και ο πρόεδρος Γιώργος Γκιρτζίκης καθώς εκπνέει η προθεσμία των 15 ημερών που του δίνει ο νόμος προτού προχωρήσει σε διαπιστωτική πράξη ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός. Οι Βαγγέλης Τοπολιάτης, Βαγγέλης Μαζαράκης, Νίκος Προύντζος, Γιάννης Οικονομίδης και Γιώργος Καραμελίδης, όπως βεβαίως και ο υπό παραίτηση πρόεδρος, θα αποτελέσουν παρελθόν από τα δρώμενα της ΕΠΟ τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις προγραμματισμένες για την 1η Οκτωβρίου εκλογές, οι οποίες πάντως χάρη σε μια γκάφα(;) της διοίκησης Γκιρτζίκη αναβλήθηκαν τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες.

Το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ έκανε δεκτή την προσφυγή έξι ποδοσφαιρικών Ενώσεων (Μακεδονίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλίας, Σάμου και Γρεβενών) κατά της απόφασης του παρόντος προεδρείου να μην ορίσει –στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης –εκλογική επιτροπή για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων αλλά να μεταφέρει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Οι ισχυρισμοί της ΕΠΟ κατά την εκδίκαση της προσφυγής των Ενώσεων δεν έπεισαν το διαιτητικό δικαστήριο, ενώ είναι ενδεικτικό ότι από πλευράς της Ομοσπονδίας ειπώθηκε πως «έχουν μεσολαβήσει τρεις γενικές συνελεύσεις από την αλλαγή του καταστατικού που προβλέπει την εκλογική επιτροπή. Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από κανέναν και μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είχαν σιωπηρή αποδοχή».

Για τον λόγο αυτόν η ΕΠΟ συγκάλεσε εκτάκτως για την ερχόμενη Δευτέρα Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα τον ορισμό εντός 15 ημερών έκτακτης γενικής συνέλευσης, από την οποία θα προκύψει η απαιτούμενη εκλογική επιτροπή που κατά παράβαση του καταστατικού «ξέχασαν» οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας. Πλέον η 29η Οκτωβρίου θεωρείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία για τις αρχαιρεσίες, ενώ θα αποφασιστεί εκ νέου και η πόλη όπου θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία.

Με δεδομένο ότι η θητεία τής νυν διοίκησης εκπνέει στις 6 Οκτωβρίου, η Ομοσπονδία θα πρέπει να πορευτεί στο διάστημα μέχρι τις εκλογές με προσωρινή διοικούσα επιτροπή, η οποία θα προκύψει από τις προτάσεις που θα καταθέσουν η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση προς το διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο ωστόσο δεν δεσμεύεται από τις εν λόγω προτάσεις καθώς έχει δικαίωμα να ορίσει όποια πρόσωπα κρίνει ως καταλληλότερα για τη στελέχωση της προσωρινής διοίκησης.