Ενώπιον της Δικαιοσύνης, για το σκάνδαλο της παράνομης χρηματοδότησης της αποτυχημένης προεκλογικής του εκστρατείας, το 2012, τη λεγόμενη υπόθεση Pygmalion, ενδέχεται να βρεθεί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πρόκειται για εισήγηση της γαλλικής εισαγγελίας να περάσουν από δίκη όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο, γεγονός που ρίχνει τις πρώτες σκιές στη νέα προσπάθεια του Σαρκοζί να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, το 2017.

Ο Σαρκοζί, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (πρώην UMP), έχει παραπεμφθεί στον ανακριτή για τη συγκεκριμένη υπόθεση των πλαστών τιμολογίων. Στόχος ήταν να συγκαλυφθεί η υπέρβαση του ανώτατου ορίου το οποίο προβλέπεται από τον νόμο για τις δαπάνες των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Κατά συνέπεια, η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί είχε ξεπεράσει τότε το όριο των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δικαστές έχουν μέχρι στιγμής απαγγείλει κατηγορίες σε 13 πρώην αξιωματούχους του UMP, της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί ή της Bygmalion, της εταιρείας που διοργάνωνε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σαρκοζί. Στο ίδιο τον πρώην πρόεδρο ωστόσο δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες ότι είχε γνώση της υπόθεσης.