Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη υποδέχονται σήμερα τους Αθηναίους στο Ηρώδειο –με την παράσταση «Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα» –στην πρώτη βραδιά του φθινοπώρου που συμβολικά υποδηλώνει και την επιστροφή στην πόλη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεκάδες αξιόλογες εκδηλώσεις δεν συνεχίζονται στην περιφέρεια). Το Ηρώδειο, η Τεχνόπολη και ο Κήπος του Μεγάρου απορροφούν σε κάθε περίπτωση τον μεγαλύτερο όγκο συναυλιών και θεαμάτων τον Σεπτέμβριο.

ΗΡΩΔΕΙΟ. Στις 5/9 η Τάνια Τσανακλίδου επαναλαμβάνει την παράσταση «Μείναν τα τραγούδια μόνα» με γνωστά τραγούδια από το θέατρο, η οποία ανέβηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Εκατό μουσικοί παίζουνενστικτωδώς και αυτοσχεδιάζουν κάτω από το φως της Ακρόπολης με την Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστηςπου έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο (8/9). ΗBuika από την Ισπανία συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (20/9)για μια συναυλία, σε διεύθυνση Toni Cuenca. Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής δίνουν ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή στην επέτειο των 20 χρόνων της Ενωσης Μαζί για το Παιδί (26/9), ενώ ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής συμπράττουν με τραγούδια της Μεσογείου στο «Mediterranea» (27/9). Η ζωή της γαλλίδας ερμηνεύτριας Εντίτ Πιαφ παρουσιάζεται στη μουσική παράσταση «Piaf! The Shοw» (28/9), με την Anne Carrere στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τραγούδια από όλη την καλλιτεχνική του πορεία πρόκειται να παρουσιάσει ο ΝορβηγόςΣίβερτ Χόγιεμ, πρώην ηγέτης των Madrugada (29/9) παρέα με τηνμπάντατου,κουαρτέτο εγχόρδων και τη Marie Munroe.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Στον Κήπο, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Αττικα και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλοςερμηνεύουν στο «Mandolino notturno» (7/9) σερενάτες, νυχτερινά, ελεγείες, βαλς, μαζούρκες, χαμπανέρες, πόλκες, μπολερό, ουβερτούρες, άριες και καντσόνες των Σούμπερτ, Μέντελσον, Οφενμπαχ, Τσαϊκόφσκι, Μπραμς, Σεν-Σανς, Ματσόκι, Καλάτσε κ.ά. (Μουσική διεύθυνση:Αρης Δημητριάδης) «Επιστροφή στην Εδέμ» υπόσχεται ο Φοίβος Δεληβοριάς με την ομότιτλη συναυλία (10/9) στην οποία αυτός και οι συνεργάτες του θα προσπαθήσουν να «γοητεύσουν τον όφη μετά μουσικής». Αγαπημένα κλασικά κομμάτια προτείνει η ορχήστρα Academica Αθηνών στη συναυλία «Μια σερενάτα – Τέσσερις εποχές» (14/9) με τις δημοφιλέστατες «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι –σολίστ, ο βιολονίστας Γιάροσλαβ Τοκάρεβ –και την ατμοσφαιρική «Σερενάτα για έγχορδα» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956), η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον Κουρτ Βάιλ (1900-1950) και στον Χανς Αϊσλερ (1898-1962), τους δύο μεγάλους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά ο σπουδαίος γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης. Στη συναυλία με τίτλο «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» (23/9), σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη, θα ακουστούν η Σουίτα από την όπερα «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόνι», Τραγούδια για φωνή και πιάνο, η Σουίτα από την «Οπερα της πεντάρας» του Κουρτ Βάιλ, η «Μικρή συμφωνία» του Χανς Αϊσλερ και αποσπάσματα από τη συλλογή τραγουδιών «Χολιγουντιανές ελεγείες» του ίδιου συνθέτη.

Στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης ο Ζούμπιν Μέτα και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλεπιστρέφουν για δύο βραδιές (17 και 18/9) με έργαΤσαϊκόφσκι, Σούμαν και Σούμπερτ.

Στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Olivier Theatre του Λονδίνου προβάλλεται «Η όπερα της πεντάρας» (29/9) των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας. Το έργο απευθύνεται σε κοινό άνω των 15 ετών.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ. Ο Γιάννης Χαρούληςεπιστρέφει για τρεις βραδιές (5, 6, 7/9), ενώ ακολουθούν ο Παύλος Παυλίδης &B-Movies (8/9), ο Κωνσταντίνος Βήτα (9/9), ο Γιάννης Αγγελάκας (12/9), η Μελίνα Ασλανίδου (13/9), ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τη Ματούλα Ζαμάνη και τον Αλέξανδρο Κούστα (14/9) και ο Σωκράτης Μάλαμας (19/9).

Στη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου(11/9) για τα 50 χρόνια πορείας συμμετέχουν 16 φωνές ελλήνων ερμηνευτών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Ανδρέου. Ανάμεσά τους οι: Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κούτρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας κ.ά. Η αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός με το ψευδώνυμοLP(κατά κόσμονLaura Pergolizzi) θα ερμηνεύσει την επιτυχία της «Lost on you» (23/9) καθώς και άλλα κομμάτια από το νέο της άλμπουμ με τίτλο«DeathValley».

Και λίγο θέατρο

Στο Ηρώδειο ολοκληρώνουν τις περιοδείες τους οι παραστάσεις «Ορέστεια» του Αισχύλου (7/9) σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, «Πλούτος» του Αριστοφάνη (14/9) σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν (15/9) σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (24/9), «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, παραγωγής ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις (12/9) και «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή, σε συμπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου και θιάσου Βαχτάνγκοφ της Μόσχας (22/9) και σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας.