Το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες ξαναζεσταίνει η ΝΔ, ανεβάζοντας στροφές ενόψει της ΔΕΘ και του νέου σκηνικού που διαμορφώνει η δημοπρασία για τις πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο κύκλο σκληρού ροκ με την κυβέρνηση καθώς προεξοφλεί ότι πολιτικά ακολουθεί ένα θερμό φθινόπωρο και από την πλευρά της οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Προαναγγελία μιας γαλάζιας αντεπίθεσης, όπως αναφέρουν επιτελικά κομματικά στελέχη, αποτελεί η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή περιοδεία του στη Νεμέα, ότι η πολιτική αλλαγή προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα για την πορεία τη χώρας. Πρόκειται για αναφορά που σηματοδοτεί, κατά τις ίδιες πηγές, και τον νέο σχεδιασμό του κόμματος που θα ξεδιπλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ, ρίχνοντας και το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Στη νέα γαλάζια έδρα της οδού Πειραιώς αναγνωρίζουν ότι το χαρτί των εκλογών βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και έχουν καταλήξει ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει με όλα τα μέσα να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα εγκλωβιστεί λίαν συντόμως σε πολλαπλά μέτωπα τα οποία δικαιολογούν το πιεστικό κλίμα που θα διαμορφώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Νεμέας Κώστα Καλαντζή, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμήνυσε ότι «η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για εθνική ανάταξη της χώρας», ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι η ΝΔ προτείνει «συμφωνία αλήθειας» που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση –συνεπώς, υπάρχει ήδη εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Το εκλογικό αίτημα –ως προϋπόθεση για μια πολιτική αλλαγή αφού η ΝΔ αποκλείει οποιοδήποτε σενάριο διεξόδου από την παρούσα Βουλή –συνδυάζεται με ένα εθνικό σήμα κινδύνου, το οποίο θα αρχίσουν να εκπέμπουν όλα τα επιτελικά στελέχη του κόμματος. Σημείο εκκίνησης αποτελεί η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η χώρα βουλιάζει», ενώ το φθινόπωρο έρχεται με «κακούς οιωνούς» για την ελληνική κοινωνία.

Η επαναφορά της ΝΔ σε μια σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή αποτελεί σε σημαντικό βαθμό και απάντηση στο success story που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, με όχημα και την πολύπλευρη παρέμβαση στο τηλεοπτικό τοπίο. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι οι μεταβολές στο μιντιακό σύστημα ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στο επιχειρηματικό πεδίο, αλλά δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί –εν ολίγοις, η κυβερνητική συνταγή δεν αρκεί για την ανάσχεση της δημοσκοπικής υπεροχής που έχει αποκτήσει η ΝΔ.

ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ. Τη συντήρηση μιας προεκλογικής ατμόσφαιρας, εξάλλου, επιτρέπει και το πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θα ενισχυθεί καθ’ οδόν προς τη ΔΕΘ με στόχο να συμβάλει και στο σχέδιο της γαλάζιας επανεκκίνησης και επαναπροσέγγισης με κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζει η οικονομική κρίση. Η Νεμέα ήταν ο δεύτερος σταθμός του προέδρου της ΝΔ μετά τη Ζάκυνθο και συνδυάστηκε με την προβολή του σχεδίου φοροελαφρύνσεων που θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της παρέμβασής του από τη Θεσσαλονίκη (17-18 Σεπτεμβρίου).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφερε στους οινοπαραγωγούς της Νεμέας τη δέσμευση για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένα τραγικό λάθος, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα και πρόσθεσε σημαντική γραφειοκρατία, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς. Αποτελεί ρητή δέσμευση της ΝΔ ότι αυτός ο άδικος και αναποτελεσματικός φόρος θα καταργηθεί το συντομότερο δυνατόν» ήταν το δικό του μήνυμα –που επίσης επιτρέπει να διαφανεί ότι ο ίδιος δεν αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.