Τριγμούς προκαλεί η απόφαση της Κομισιόν που καλεί την Apple να επιστρέψει στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας το ποσό-ρεκόρ των 14,5 δισ. δολαρίων (13 δισ. ευρώ), η οποία παρείχε παράνομες φοροαπαλλαγές στον αμερικανικό κολοσσό.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι η συμφωνία που συνήψε η εταιρεία με το Δουβλίνο είχε ως αποτέλεσμα να καταβάλει μόλις 0,005% έως 1% εταιρικό φόρο επί των ευρωπαϊκών κερδών της.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτή η φοροελάφρυνση αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις αφού έδωσε τη δυνατότητα στον αμερικανικό κολοσσό να πληρώνει σημαντικά χαμηλότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις.

Η απόφαση μάλιστα αναφέρει ότι το ποσό των απλήρωτων φόρων της Apple στην Ιρλανδία θα μπορούσε να μειωθεί εφόσον άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, τη διατάξουν να καταβάλει περισσότερους φόρους.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε την απόφαση υποστηρίζοντας ότι απειλεί το «πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και ότι απειλεί να υπονομεύσει τις ξένες επενδύσεις. Το Δουβλίνο διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης –παρότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού της Ιρλανδίας για την υγεία ή να χρηματοδοτήσει την κατασκευή 100.000 σπιτιών για οικονομικά αδύνατους ή να εξοφλήσει μεγάλο κομμάτι του δημόσιου χρέους της.

Η εξήγηση για τη στάση των Ιρλανδών είναι απλή. Το καθεστώς φορολογίας των επιχειρήσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική πολιτική της χώρας, προσελκύοντας στο Δουβλίνο κολοσσούς όπως η Google και η Facebook. Ακόμα και πριν από έξι χρόνια, όταν η Ιρλανδία είχε αναγκαστεί να μπει σε Μνημόνιο, η τότε κυβέρνηση αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς. Μπορεί η απόφαση κατά της Apple να μην απειλεί άμεσα τον συντελεστή 12,5% με τον οποίο φορολογούνται οι επιχειρήσεις, εντούτοις η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να σταθεί στο πλευρό όσων βοηθούν την οικονομία της χώρας. Η κατασκευάστρια του iPhone είναι μόνο μία από τις 700 αμερικανικές εταιρείες που έχουν μονάδες στην Ιρλανδία και απασχολούν 140.000 υπαλλήλους. © Bloomberg News