Κριτική δέχτηκε ο πρόεδρος Πούτιν στη Ρωσία για τα ακριβά δώρα που προσέφερε στους Ολυμπιονίκες, τους οποίους τίμησε προσφέροντάς ως δώρο σαμπάνια αλλά και από μια BMW.

Η Ρωσία ήταν τέταρτη με 56 μετάλλια στην τελική κατάταξη (19 χρυσά, 18 αργυρά και 19 χάλκινα) στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, παρά την ελλιπή αποστολή της λόγω αποκλεισμού πολλών αθλητών της για σκάνδαλο ντόπινγκ.

«Τις παραμονές των Αγώνων, είχε αποκλειστεί το ένα τρίτο των μελών της ομάδας. Μας στέρησαν την συμμετοχή εκεί που παραδοσιακά η Ρωσία ήταν φαβορί. Ωστόσο, δεν παραιτηθήκαμε, προσπαθήσαμε και κερδίσαμε,» είπε ο ρώσος πρόεδρος

Ο Πούτιν απένειμε το μετάλλιο του «Τάγματος της Τιμής» στους χρυσούς Ολυμπιονίκες ενώ οι κάτοχοι των ασημένιων και χάλκινων μεταλλίων παρέλαβαν από τον υπουργό Αθλητισμού Βιτάλι Μίτκο το μετάλλιο του «Τάγματος της Αξίας» της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, ο Πούτιν τους προσέφερε σαμπάνια στο Παλάτι του Κρεμλίνου με τους αθλητές να του χαρίζουν μια Ολυμπιακή δάδα. Επιπλέον, οι νικητές, εκτός από την λευκή BMW X6 στολισμένη με Ολυμπιακά σύμβολα, θα λάβουν και χρηματικά έπαθλα.

Τα αυτοκίνητα που περίμεναν τους νέους ιδιοκτήτες τους στην Κόκκινη Πλατεία, κοντά στο Κρεμλίνο, αντικατέστησαν τα μοντέλα της Audi και της Mercedes που είχαν λάβει κατά το παρελθόν οι ρώσοι Ολυμπιονίκες (Λονδίνο το 2012 και Χειμερινοί στο Σότσι το 2014).

Τα πανάκριβα δώρα του ρώσου προέδρου στους Ολυμπιονίκες έγιναν αντικείμενο έντονης κριτικής στη Ρωσία αφού αρκετοί έκαναν λόγο για πλούσιες προσφορές σε μια εποχή που οι συντάξεις, η υγειονομική περίθαλψη και γενικότερα η οικονομίας δέχονται μεγάλες πιέσεις.