Το Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζει από την περίοδο 2018-2019, η UEFA θα παρουσιάσει σήμερα τα νέα δεδομένα, τα βασικά στοιχεία όμως ήδη έχουν διαρρεύσει.

Κατ’ αρχάς, τέσσερις χώρες, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία, θα εκπροσωπούνται από τέσσερις ομάδες που θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης. Η αρχική σκέψη να δίνεται σε ομάδες κάρτα ελεύθερης συμμετοχής εγκαταλείπεται. Ετσι, οι μισές ομάδες της διοργάνωσης θα είναι από αυτές τις τέσσερις χώρες.

Στη συνέχεια και μέχρι την 7η θέση κάθε χώρα θα έχει από δύο ομάδες στους ομίλους και έως τη 10η από μία. Αντίθετα, κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται να χάνουν την απευθείας θέση στους ομίλους η 11η και η 12η χώρα στη βαθμολογία.

Στη συνέχεια, κάθε χώρα θα εκπροσωπείται μάλλον μόνο από τον πρωταθλητή και θα χρειάζονται τρεις προκριματικοί γύροι για να ξεχωρίζουν οι ομάδες που θα συμπληρώνουν τις 32 για τη φάση των ομίλων. Αυτό που θα περιμένουμε σήμερα είναι να διευκρινίσει η UEFA αν στους προκριματικούς θα συμμετέχουν μόνο οι πρωταθλήτριες ομάδες. Πάντως, κατά πάσα πιθανότητα όλες οι ομάδες θα είναι σε ένα γκρουπ και όχι σε δύο (πρωταθλητών και μη πρωταθλητών), όπως είναι σήμερα. Βέβαια, με τις αλλαγές αυτές, το Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται πιο κλειστή διοργάνωση.