Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους με την στήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί έως ότου οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, δήλωσε την Τετάρτη ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk, η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να αγνοηθεί, εάν πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας.

Στο μεταξύ, η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων αντικαθεστωτικών που τους υποστηρίζουν κατέληξε στην κατάληψη του ελέγχου της Τζαραμπλούς, στη μεθόριο των δύο χωρών, σύμφωνα με την Αγκυρα. Αναφορές από την Ουάσιγκτον μιλούν για αμερικανική συνδρομή και με μαχητικά.

«Συνεχίζουμε μέχρι την εξουδετέρωση των άμεσων απειλών» λέει η Τουρκία με στόχο τόσο την ISIS όσο και τους Κούρδους, την ώρα όμως που η Ρωσία σημειώνει τη «βαθιά της ανησυχία» για τις εξελίξεις.

«Απελευθερώθηκε πλήρως»

Η προέλαση των αντικαθεστωτικών που υποστηρίζονται από την Αγκυρα κατέληξε στην κατάληψη της Τζαραμπλούς, έπειτα από την είσοδο σε άλλες κοινότητες στην περιοχή, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ξεχωριστά, επικεφαλής των ομάδων που είχαν πάρει μέρος, ο Αχμάντ Οτμανέ, δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η Τζαραμπλούς απελευθερώθηκε πλήρως». Δεύτερη πηγή που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο ανέφερε πως οι τζιχαντιστές της ISIS που βρίσκονταν στην πόλη είχαν αποσυρθεί προς την Αλ Μπαμπ, στα νοτιοδυτικά.

Σύμφωνα με το Anadolu, δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων που συμμετείχαν, αλλά σκοτώθηκε σύρος αντικαθεστωτικός.

Παράλληλα, έπειτα από προηγούμενες αναφορές από την Ουάσιγκτον πως οι αμερικανικές δυνάμεις παρείχαν συμβουλευτική υποστήριξη και πληροφορίες, στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφεραν στο Reuters και σε αμερικανικά πρακτορεία πως καταφέρθηκαν πλήγματα και από την αεροπορία των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες μιλούσαν για χτυπήματα από A10 Warthog και F16 της αμερικανικής αεροπορίας.