Οι τρεις εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Γιουρόπα Λιγκ έκαναν κάτι περισσότερο από τη μισή δουλειά την περασμένη εβδομάδα, καθώς βρίσκονται με το ενάμισι πόδι στους ομίλους. Ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 στην Πορτογαλία της Αρούκα, ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 στη Λεωφόρο την Μπρόντμπι και ο ΠΑΟΚ πέρασε σαν σίφουνας από την Τιφλίδα με το 3-0 επί της Ντιναμό. Πλέον και οι τρεις καλούνται απλώς να διαχειριστούν έξυπνα τα σκορ πρόκρισης που έχουν εξασφαλίσει προκειμένου να μην μπουν σε περιπέτειες. Αλλωστε, οτιδήποτε άλλο από το εισιτήριο για την επόμενη φάση θα ισούται με αυτοχειρία, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και οικονομικό επίπεδο, καθώς ο αποκλεισμός θα σημάνει απώλεια εσόδων άνω των 4,5 εκατ. ευρώ. Δύσκολοι καιροί για χασούρες.

Συν τοις άλλοις, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ δεν παίζουν μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλύτερο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει πτωτική πορεία στην κατάταξη της UEFA. Είναι ενδεικτικό ότι από τη 10η θέση της σεζόν 2012, η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στη 15η χάνοντας το προνόμιο της απευθείας παρουσίας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Ιδεατός στόχος, εφόσον προκριθούν και οι τρεις, παραμένει η επάνοδος στη 13η θέση προκειμένου ο πρωταθλητής να ξαναβρεθεί (υπό προϋποθέσεις) δίχως προκριματικά στους ομίλους. Δύσκολο μεν, εφικτό δε.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Πρώτος στην ευρωπαϊκή αρένα ρίχνεται απόψε (20.00) ο Παναθηναϊκός, ο οποίος δοκιμάζεται στη δυσκολότερη έδρα της Σκανδιναβίας. Η πολεμική που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την καταγγελία της Μπρόντμπι περί ρατσιστικής επίθεσης του Μπεργκ στον Πίρι έχει μετατρέψει τον αγώνα σε βεντέτα μεταξύ των δύο συλλόγων. Ο γερμανός τεχνικός των Δανών Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ έριξε την μπηχτή του λέγοντας ότι «οι παίκτες δεν πρέπει να επηρεαστούν από ό,τι έγινε στο πρώτο ματς. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που είμαστε καλοί. Και δεν είμαστε καλοί στο trash talking», ενώ ο Αντρέα Στραματσόνι απάντησε ότι «ένας επίσημος από ένα μεγάλο κλαμπ όπως η Μπρόντμπι είπε κάτι τρομερό. Καταλαβαίνω τα νεύρα μετά το ματς, καταλαβαίνω ότι κάποιος προτιμά να μιλήσει για τον Μπεργκ και όχι για το σκορ γιατί ήταν αρνητικό, αλλά επιμένουν για έναν παίκτη που αποτελεί υπόδειγμα».

Τους Πράσινους θα ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος υποδέχεται (21.00) στην Τούμπα την Ντιναμό Τιφλίδας με στόχο ακόμη μια καλή εμφάνιση και μια ευρεία νίκη. «Κάναμε εξαιρετική δουλειά στο πρώτο ματς αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτα. Θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να κερδίσουμε, αν γίνεται και με καλή απόδοση» δήλωσε ο προπονητής της ομάδας Βλάνταν Ιβιτς.

ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ. Τελευταίος χρονικά (21.45) μπαίνει στη μάχη ο Ολυμπιακός, ο οποίος υποδέχεται την Αρούκα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιδιώκοντας μια μεγάλη νίκη προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την προηγούμενη εντός έδρας αναμέτρηση με τη Χάποελ Μπερ Σεβά, που είχε προκαλέσει τις έντονες αποδοκιμασίες της εξέδρας. «Πρέπει να είμαστε επιθετικοί, να βάλουμε γκολ και να είμαστε οι κυρίαρχοι. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα στο παιχνίδι μας» δήλωσε ο Πάουλο Μπέντο, ο οποίος στο εντός έδρας ντεμπούτο του θέλει γκολ και θέαμα για να συστηθεί στο ερυθρόλευκο κοινό.