Την δυσαρέσκειά της για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής εξέφρασε την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην περιορισμένη ανταπόκριση κάποιων κρατών-μελών. Επαίνεσε, ωστόσο, την Ελλάδα για τη μεγάλη συνεισφορά της στην υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Η Ευρώπη, «με μόλις 3.000 πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, δεν έχει υπό καμία έννοια κάνει αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει από τα κράτη-μέλη», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ στην «Passauer Neue Presse».

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, για την περαιτέρω εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της οποίας η Ε.Ε. εργάζεται εντατικά, όπως είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι και στο θέμα του ασύλου δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσε.

«Στην Ελλάδα, από την φάση του κλεισίματος των συνόρων της χώρας με την ΠΓΔΜ μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, έφτασαν περίπου 45.000 πρόσφυγες. Αυτό -σε σχέση με τον πληθυσμό- ισοδυναμεί με το να έφταναν στη Γερμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες 360.000 πρόσφυγες» και δείχνει πόσο έχει συνεισφέρει η Ελλάδα, τόνισε η καγκελάριος.

Στην ίδια συνέντευξη η Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν πολλά χρόνια στη Γερμανία «να αναπτύξουν υψηλό βαθμό αφοσίωσης» στη χώρα όπου διαμένουν και «σε αντάλλαγμα, θα προσπαθήσουμε να τείνουμε ευήκοον ους σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες τους και να τις κατανοήσουμε».

Προκάλεσε αντιδράσεις 

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από την τουρκική κοινότητα, όσο και από την αντιπολίτευση. «Είμαστε κομμάτι της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες και ως τέτοιο θεωρούμε τον εαυτό μας», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τουρκικής κοινότητας TGD, Γκιοκάι Σοφούογλου, και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ξαφνικά αμφισβητείται η αφοσίωση της τουρκικής κοινότητας και ταυτόχρονα το δικαίωμα στην διπλή υπηκοότητα, της οποίας την κατάργηση ζητούν τελευταία πολλά στελέχη του κόμματος της κυρίας Μέρκελ (CDU) και των βαυαρών εταίρων της (CSU).

Η επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των μεταναστών, Αϊντάν Εζογκιούζ, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τόνισε μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου «Funke» ότι σημαντικός αριθμός Γερμανών τουρκικής καταγωγής αισθάνονται ότι ανήκουν στη Γερμανία και η εμπιστοσύνη τους στους γερμανικούς θεσμούς παραμένει αμείωτη.

«Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να γενικεύουμε και να κατηγορούμε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουν ζητήματα αφοσίωσης», δήλωσε η Αϊντάν Εζογκιούζ.

Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ - Εκαρτ, δήλωσε στον ίδιο όμιλο ΜΜΕ, ότι «η κυρία Μέρκελ προωθεί την αντίληψη ″φίλοι - εχθροί″, με τον ίδιο τρόπο που επιχειρηματολογεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Μια επιστροφή στην εποχή του ″εμείς″ και ″αυτοί″ θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για την ανοιχτή συμβίωση, η οποία καθιστά την Γερμανία τόσο ισχυρή», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από