Το Ιράν θέλει να χαράξει «νέα πορεία» στις σχέσεις του με την Κούβα, ενισχύοντας τη συνεργασία του με τη νήσο της Καραϊβικής, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά την πρώτη ημέρα περιοδείας του σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Είναι κατάλληλη στιγμή για την ενίσχυση των σχέσεών μας (…). Θα χαράξουμε νέα πορεία», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας πριν από τη συνάντηση με τον κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκες.

Ο Ζαρίφ αναφέρθηκε κυρίως στο ενδεχόμενο σύναψης νέων συμφωνιών με την Κούβα στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

«Ημασταν πάντα στο πλευρό του σπουδαίου κουβανικού λαού απέναντι στις ωμότητες και τις άδικες κυρώσεις που υπέστησαν, και το αντίστροφο», δήλωσε ο Ζαρίφ, αναφερόμενος στην «αντίσταση» των Κουβανών έναντι των ΗΠΑ. Η Αβάνα από τα τέλη του 2014 άρχισε μια διαδικασία επαναπροσέγγισης με την Ουάσιγκτον, έπειτα από μισό και πλέον αιώνα αντιπαραθέσεων.

Υποστηρίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα

Η Αβάνα υποστηρίζει το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ η Τεχεράνη καταγγέλλει το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Η Τεχεράνη, η οποία δεν έχει σχέσεις με την Ουάσιγκτον από το 1980, έθεσε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα στην οποία κατέληξε την 14η Ιουλίου 2015 με τις έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία).

Αυτό επέτρεψε να αρθεί μέρος των διεθνών κυρώσεων που επιβάλλονταν στο Ιράν σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κούβας, ο Ζαρίφ τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στη Νικαράγουα, τον Ισημερινό, τη Χιλή, τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία, περιλαμβανομένων και πολλών ηγετικών στελεχών ιρανικών εταιρειών.