Εναντίον μιας γενικευμένης απαγόρευσης της μπούρκας στη Γερμανία τάχθηκε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε ωστόσο ότι η χρήση του χαρακτηριστικού ενδύματος των γυναικών μουσουλμάνων εμποδίζει την ενσωμάτωσή τους στην γερμανική κοινωνία.

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο RedaktionsNetzwerk Deutschland, η γερμανίδας καγκελάριος δήλωσε ότι στηρίζει απόλυτα τη θέση που έχει εκφράσει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ εναντίον της απαγόρευσης της μπούρκας. Τόνισε ωστόσο ότι «μια πλήρως καλυμμένη γυναίκα έχει λίγες πιθανότητες να ενσωματωθεί στην Γερμανία».

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του κόμματός της κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σε σχέση με το ζήτημα, καθώς πολλά κορυφαία στελέχη εκφράζουν διαμετρικά αντίθετη άποψη από αυτήν της κυβέρνησης. «Το απορρίπτουμε. Δεν ταιριάζει στη χώρα μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Πέτερ Τάουμπερ, ενώ ανάλογες απόψεις εκφράζουν οι Χριστιανοδημοκράτες υπουργοί Εσωτερικών των κρατιδίων που συναντώνται σήμερα με τον κ. Ντε Μεζιέρ.

«Είμαστε αντίθετοι στην χρήση της μπούρκας στη Γερμανία, δεν έχει θέση στη χώρα μας και δεν συνάδει με την αντίληψή μας περί του ρόλου της γυναίκας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών πριν από την συνάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι το να αποκαλύπτει κανείς το πρόσωπό του και να μπορεί να κοιτάξει τους άλλους ανθρώπους στα μάτια αποτελεί κομβικό σημείο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.

«Περίπλοκο πολιτικό και νομικό θέμα»

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μπούρκα και προσέρχονται σε γερμανικές δημόσιες υπηρεσίες π.χ. για να τελέσουν τον γάμο τους, πρέπει να δείξουν το πρόσωπό τους. Τόσο όμως ο κ. Ντε Μεζιέρ όσο και η κα Μέρκελ παραδέχονται ότι γενικευμένη απαγόρευση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθεί, καθώς αποτελεί «περίπλοκο πολιτικό και νομικό θέμα».

Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ ενώπιον συνταγματολόγων, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά την συνταγματικότητα του μέτρου, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν τα κρατίδια να αποφασίζουν τα ίδια για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν.

Επισήμανε πάντως ότι η αντίστοιχη γενική απαγόρευση που επεβλήθη στην Γαλλία το 2010 δεν έχει ως τώρα οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των γυναικών που καλύπτονται πλήρως.

Επικριτική ακόμη και σε ό,τι αφορά την συζήτηση που διεξάγεται στην CDU εμφανίστηκε η σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, η οποία έκανε λόγο για «δείγμα αυξανόμενα ξενοφοβικής» συζήτησης στη χώρα.