Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί «να μαζέψει» τα περί μετατροπής της Τουρκίας σε πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις μετά την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας που έκανε λόγο για«στρεβλή νοοτροπία» που προσπαθεί να θέσει στο στόχαστρο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι η έκθεση υπεγράφη από αναπληρωτή υπουργό και ότι δεν είχαν εμπλακεί σε αυτήν ούτε ο Ντε Μεζιέρ, ούτε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οπου εργάζονται άνθρωποι, συμβαίνουν λάθη» είπε ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υιοθετεί τις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ «σε αυτή τη γενικότητά τους», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι.

Η ίδια αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε ως απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), καθώς, όπως εξήγησε, είναι διαβαθμισμένο ως «εμπιστευτικό».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ έσπευσε να σημειώσει ότι το Βερολίνο θεωρεί την Αγκυρα ως σημαντικό εταίρο, τόνισε, ωστόσο, ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο να ανοίξουν νέα Κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Βερολίνου-Αγκυρας, ο Ζάιμπερτ τόνισε κατ΄ επανάληψη ότι είναι «κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι η κλασική διμερής σχέση που έχει η Γερμανία με πολλές άλλες χώρες, μόνο και μόνο λόγω του γεγονότος ότι ζουν εδώ πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες», για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος που βρίσκεται στο όριο μιας από τις πολιτικά πιο δύσκολες και σε ένταση περιοχής του κόσμου, και γνωρίζει ότι και η Γερμανία είναι σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος που υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά του και όταν δεσμεύεται για κάτι εμμένει σε αυτό».

«Ο σημαντικότερος εταίρος στην περιοχή»

Ο Ντίμροτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αφέλεια σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, υπάρχει όμως το αποτέλεσμα μιας νηφάλιας ανάλυσης, ότι η Τουρκία, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω του ότι η ίδια είναι θύμα τρομοκρατίας, είναι ο σημαντικότερος εταίρος στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα με αυτά που συζητούμε σήμερα ή με το έγγραφο».

Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, συνέχισε ο κ. Ντίμροτ, δεν είναι βεβαίως αφελείς σε ό,τι αφορά την Τουρκία ως εταίρο, «αλλά είμαστε πεπεισμένοι, και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα με αυτά που συζητούμε σήμερα, ότι η Τουρκία είναι και για τις δικές μας αρχές ασφάλειας ο σημαντικότερος εταίρος στο θέμα αντιμετώπιση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν πραγματική πρόοδος στην συνεργασία -αλλά για ακόμη μία φορά, αυτή η συνεργασία δεν διεξάγεται ούτε αφελώς ούτε στα τυφλά, παραμερίζοντας δηλαδή ότι υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες, αλλά με μεγάλη ευαισθησία, οξύτητα και βάσει την ανάλογης νομοθεσίας, η οποία, σε ό,τι αφορά π.χ. το Κράτος Δικαίου, δίνει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Σε ό,τι αφορά την κοινή δράση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, ο Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα», καθώς, όπως είπε, «οι δύο πλευρές θέλουν να δώσουν τέλος στην παρανομία και στην εγκληματικότητα των διακινητών στο Αιγαίο, και με αυτό να δώσουν τέλος στους πολλούς θανάτους που θρηνήσαμε κατά το παρελθόν».

Σημείωσε δε ότι από τη στιγμή που ετέθη σε ισχύ η συμφωνία «αυτό το έχουμε σε μεγάλο βαθμό κατορθώσει», ενώ τόνισε ότι η Τουρκία, «ως η χώρα η οποία έχει υποδεχτεί με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό σύρων προσφύγων, έχει δικαιολογημένο συμφέρον να μοιραστεί με την Ευρώπη αυτά τα βάρη στην υποδοχή και στην φροντίδα των προσφύγων» και υπενθύμισε ότι η ΕΕ διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ για τη βοήθεια στην Τουρκία.

«Όλα αυτά με οδηγούν στο σημείο το οποίο έχουμε θέσει επανειλημμένα: ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη έχουν λόγο να θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτή τη λογική συμφωνία» ανέφερε ο Ζάιμπερτ.

Οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας

Η παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης ήρθε μετά την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία υποστήριξε ότι η αναφορά στη γερμανική έκθεση πως έχει εξελιχθεί σε κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή αντανακλά «στρεβλή νοοτροπία» με στόχο των αποδυνάμωση της χώρας και του Ερντογάν.

Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Οι ισχυρισμοί αποτελούν νέα εκδήλωση της στρεβλής νοοτροπίας, που εδώ και κάποιο καιρό προσπαθεί να κάμψει τη χώρα μας, βάζοντας στο στόχαστρο τον πρόεδρο και την κυβέρνησή μας».

Σε εμπιστευτική γνωμοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία έφερε κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα το δίκτυο ARD, αναγνωρίζεται ότι η Τουρκία είναι «κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές ομάδες» και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει στρατιωτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Το έγγραφο βασίζεται μάλιστα σε σχετική γνωμοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η συνεργασία με ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή είναι εδώ και χρόνια συνειδητή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης και υποστηρίζεται ενεργά από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.