Το πεπρωμένο του Πάουλο Μπέντο έγραφε Ελλάδα και αφού δεν ευοδώθηκαν τα σενάρια για ΠΑΟΚ (μετά τον Φερνάντο Σάντος το 2009), Εθνική (μετά την απομάκρυνση του Κλάουντιο Ρανιέρι) και Παναθηναϊκό (μετά το διαζύγιο με τον Γιάννη Αναστασίου), ο 47χρονος κόουτς από τη Λισαβόνα πιάνει για πρώτη φορά ελληνικό λιμάνι αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού για να γίνει ο τέταρτος Πορτογάλος στον πάγκο των Ερυθρολεύκων μετά τους Λεονάρντο Ζαρντίμ, Βίτορ Περέιρα και Μάρκο Σίλβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχοντας μείνει άνεργος για έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Πορτογαλίας, όπου τον διαδέχτηκε ο Σάντος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής απέλυσε τον διασημότερο ατζέντη του κόσμου Χόρχε Μέντες (Μουρίνιο, Ρονάλντο, Πέπε, Ντι Μαρία, Νάνι, Ντάνι, Μπρούνο Αλβες κ.ά.) προσλαμβάνοντας τον Κάρλος Γκονσάλβες που εκπροσωπεί τον Μάρκο Σίλβα και εκείνος με τη σειρά του βρήκε στον Ολυμπιακό τον διάδοχο του Βίκτορ Σάντσεθ. Στη ζωή και στην καριέρα οι μικρές λεπτομέρειες διαμορφώνουν τα επεισόδια.

Τι εξασφαλίζει, όμως, ο Ολυμπιακός επιλέγοντας τον Μπέντο; Σύμφωνα με τους ειδικούς του πορτογαλικού ποδοσφαίρου αλλά και πρώην ποδοσφαιριστές του, έχει το διπλό χάρισμα του να μπορεί να διαχειρίζεται μεγάλους σταρ και την ίδια στιγμή να αναδεικνύει νεαρούς ταλαντούχους αθλητές, όπως συνέβη στη Σπόρτιγκ Λισαβόνας (Νάνι, Ζοάο Μουτίνιο, Μιγκέλ Βελόζο κ.ά.), την οποία ανέλαβε εν μια νυκτί σε ηλικία 35 ετών μετά την απόλυση του πρώην Πράσινου Ζοζέ Πεσέιρο τον Οκτώβριο του 2005.

Οσο για τη συνύπαρξή του με τους σταρ; Η συνεργασία του με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τόσο στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας (συμπαίκτες τη σεζόν 2002-03) όσο και στην Εθνική, όπου επί τέσσερα χρόνια (2010-14) εργάστηκε ως πρώτος προπονητής οδηγώντας τους Πορτογάλους στα ημιτελικά του Euro 2012 (έχασαν στα πέναλτι από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία) και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, μιλάει από μόνη της.

«Είναι σημαντική προσωπικότητα και οι ποδοσφαιριστές χαίρονται να δουλεύουν μαζί του», του είχε πλέξει το εγκώμιο ο σούπερσταρ της Ρεάλ Μαδρίτης πριν από την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, ενώ ο Νάνι αναφέρθηκε στο κομμάτι της ψυχολογίας: «Είναι καταπληκτικός. Ξέρει πώς να “φτιάχνει” τους παίκτες. Εχει πάντα κάτι να πει στον καθένα».

Στην τεχνική ηγεσία της Σπόρτινγκ ο Μπέντο μέτρησε 229 αγώνες με απολογισμό 139 νίκες, 51 ισοπαλίες και 39 ήττες ενώ με την εθνική ομάδα της χώρας του το ρεκόρ του ήταν 24 νίκες, 11 ισοπαλίες και 9 ήττες σε 44 αγώνες. Ο τελευταίος ήταν η εντός έδρας ήττα (0-1) από την Αλβανία στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro2016, που είχε ως αποτέλεσμα το διαζύγιο και την αντικατάστασή του από τον Σάντος, ο οποίος οδήγησε την Πορτογαλία στην κατάκτηση του τροπαίου. Ακολούθησε η εμπειρία στην Κρουζέιρος, όπου μετά την ισοπαλία (2-2) στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Βραζιλίας με την Φιγκεϊρένσε και μερικά ακόμη αρνητικά αποτελέσματα οι δύο πλευρές αποφάσισαν να χωρίσουν.

ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΡΟΥΚΑ. Οι Ερυθρόλευκοι, πάντως, επέλεξαν τον Πάουλο Μπέντο και για ακόμη έναν λόγο: γνωρίζει άριστα την επικείμενη αντίπαλο του Ολυμπιακού στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, Αροούκα, η οποία πέρυσι κατετάγη πέμπτη στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Η πρώτη αναμέτρηση πλησιάζει (18/8 στην ομώνυμη πόλη), συνεπώς από αύριο ο 47χρονος τεχνικός θα υποβάλει τους Πειραιώτες σε ταχύρρυθμα μαθήματα.

Εν καιρώ θα ενσωματωθεί στην ομάδα και ο Αντρέ Μαρτίνς, την απόκτηση του οποίου ανακοίνωσε χθες η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο 26χρονος μέσος αγωνίζεται με την ολυμπιακή ομάδα της Πορτογαλίας στο Ρίο ντε Ζανέιρο, είχε προπονητή τον Μπέντο στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ και είναι ένας ποδοσφαιριστής που άρεσε πολύ και στον Μάρκο Σίλβα.