Μόλις ο Μάριο Ντράγκι καταφέρνει να ξεπεράσει το ένα εμπόδιο στη μάχη που δίνει για την αύξηση του πληθωρισμού, βλέπει να εμφανίζεται ένα νέο. Την ώρα που η οικονομία της ευρωζώνης στέλνει ευοίωνα μηνύματα ότι οι προκλήσεις από το Brexit έως την τρομοκρατία δεν θα εκτροχιάσουν εντελώς την –έστω και μέτρια –ανάπτυξη, η νέα υποχώρηση τιμών του πετρελαίου έχει αρχίσει να ρίχνει πάλι τη σκιά της πάνω από τους σχεδιασμούς της ΕΚΤ.

Επειδή η ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει από μόνη της τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει ξανά τις προβλέψεις του για την πορεία του δείκτη τιμών στην ευρωζώνη, ο οποίος παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Κι αυτό παρά τα χωρίς προηγούμενο μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται εδώ και περίπου δύο χρόνια από την Τράπεζα, τα στελέχη της οποίας θα αρχίσουν να εκπονούν νέες προβλέψεις στα μέσα μήνα. Μπορεί οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να μη βιάζονται να αυξήσουν τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, αλλά οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο Ντράγκι μπορεί να χρειαστεί να χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική πολιτική της τράπεζας προτού τελειώσει το έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν υποχωρήσει πλέον του 13% από τα τέλη Ιουνίου, όταν διενεργήθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit με τις τιμές να διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 42 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση αυτή μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο προηγούμενες, αλλά πλήττει τις προοπτικές για αύξηση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα στην ευρωζώνη κατά μόλις 0,2%.

© Bloomberg News