Για πρώτη φορά παρουσιάζεται επισήμως στο κοινό το μεσαιωνικό κάστρο των Βατίκων. Το κάστρο της Αγίας Παρασκευής, δίπλα στο ομώνυμο εκκλησάκι, βρίσκεται κοντά στο Μεσοχώρι και στη Νεάπολη Λακωνίας.

Χτίστηκε στην υστεροβυζαντινή εποχή, πιθανόν από φράγκους κατακτητές σε διάφορες οικοδομικές φάσεις, για να ελέγχει την κίνηση των καραβιών στον όρμο των Βατίκων και πάνω σε μικρό λόφο ώστε να έχει δύσκολη πρόσβαση σε περίπτωση επίθεσης.

Πάνω στο κάστρο εκτιμάται ότι υπήρχαν τρία μεγάλα κτίσματα, μία εκκλησία και τριώροφος πύργος, παρατηρητήριο του όρμου. Περιμετρικά του κάστρου υπάρχουν οχυρωματικά κτίσματα που ενίσχυαν την άμυνα του.

Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όλη η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κάστρου παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουΐνο τον Β’ στους άρχοντες της Μονεμβασιάς, για να περάσει αργότερα στην ιδιοκτησία του Δεσποτάτου του Μυστρά.

Με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, έγινε μεγάλη προσπάθεια για την αναστήλωσή του η οποία ξεκίνησε το 2012, καθιστώντας το πλέον επισκέψιμο, με εύκολη πρόσβαση και χωρίς πρόβλημα στάθμευσης.

Το έργο «Εκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών» και το έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση κάστρου Βατίκων, Δήμου Μονεμβασίας, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας» υλοποιήθηκαν, αντιστοίχως, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013» του ΕΣΠΑ 2007-2013.
«Τρίγωνο» σημαντικών επισκέψιμων χώρων

Με την ολοκλήρωση του έργου, δημιουργείται ένα «τρίγωνο» σημαντικών επισκέψιμων χώρων στην περιοχή.

Οι άλλοι δύο είναι το Σπήλαιο Αγίου Ανδρέα Καστανιάς και το Απολιθωμένο Δάσος Βοιών.

Το σπήλαιο στην Καστανιά διαθέτει επιβλητικούς σταλαγμιτικούς και σταλακτιτικούς κίονες, πολύπτυχες «κουρτίνες» και σπάνια σχήματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών (που θυμίζουν πρόσωπα, ελέφαντες, αυγό και άλλα).

Στο σπήλαιο που βρίσκεται στην ανατολική απόληξη του Πάρνωνα (κοντά στο χωριό Καστανιά) κατοικεί και το Δολιχόποδο, σπάνιο είδος κουφής και τυφλής αράχνης.

Στην περιοχή Αγίου Νικολάου Βοιών βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος, εκτεταμένο πάρκο απολιθωμάτων παλαιοχλωρίδας.

Κόμβοι ριζών, κορμοί δέντρων, όστρακα, μαλάκια και άλλα πλάσματα αποτελούν «ταριχευμένους» μάρτυρες μιας άλλης εποχής.

Το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νεάπολης, η πρόσβαση γίνεται μέσω βατού χωματόδρομου και η είσοδος είναι ελεύθερη.