Στο Τορίνο η εθνική ομάδα μπάσκετ δίνει τον (τίμιο) αγώνα της για να φθάσει ώς το Ρίο, αλλά πίσω στην Αθήνα το ελληνικό μπάσκετ ετοιμάζεται για συνθήκες «εκτάκτου ανάγκης». Στα μπασκετικά στέκια η συζήτηση μονοπωλεί το ενδιαφέρον, στους διαδρόμους του ΕΣΑΚΕ και στα γραφεία των ΚΑΕ υπάρχει έντονος προβληματισμός πριν σκάσουν οι «βόμβες».

Να βαρέσουν κανόνια, ίσως είναι πιο σωστή έκφραση. Σας βάζω απευθείας στο θέμα. Το επαγγελματικό πρωτάθλημα κινδυνεύει! Φέτος θα σωθεί με σκληρά μνημόνια που θα επιφέρουν ασύλληπτες περικοπές μπάτζετ και μισθών και του χρόνου θα παραμείνει ζωντανό μόνο αν υπάρξει δραστικός περιορισμός των θέσεων εργασίας. Πώς σας ακούγονται όλα αυτά; Σαν πολιτικό δελτίο ειδήσεων, έτσι; Αν δεν βιώνατε τον καταιγισμό πληροφοριών που όλοι υφιστάμεθα τα έξι χρόνια των Μνημονίων, θα ακούγονταν κινέζικα. Αλλά πλέον είστε εξοικειωμένοι με τις ορολογίες.

Ο άνθρωπος-κλειδί

Ας τις κάνω πιο λιανά. Πενηνταράκια. Η οικονομική κρίση θα επιταθεί στο επαγγελματικό μπάσκετ σε περίπτωση που η πρόθεση του ΟΠΑΠ να αποχωρήσει από χορηγός του πρωταθλήματος γίνει απόφαση και πράξη. Θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία, την οποία ορισμένοι μέσα στον ΕΣΑΚΕ τη γνωρίζουν εδώ και μήνες. Ουδείς όμως δεν φρόντισε να σχεδιάσει πλάνο, να γίνουν ενέργειες και να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Η λύση που εμφανίζεται πλέον στον ορίζοντα είναι μια κλασική ελληνική συνταγή. «Να πούμε έναν καλό λόγο όλοι, να πιέσουν όσοι έχουν δύναμη και λόγο στον ΟΠΑΠ, να τους μεταπείσουμε για φέτος και μετά βλέπουμε». Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής εστιάζεται, απ’ ό,τι μαθαίνω, στον Μάκη Αγγελόπουλο. Ο χρηματοδότης της ΚΑΕ ΑΕΚ διαθέτει ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, που μπορεί να ακούγεται μικρό (2%-3%) αλλά δίνει ελπίδα πως του προσφέρει τη… γοητεία για να πείσει τον ΟΠΑΠ να παραμείνει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, η Α1 θα ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού. Οχι πως, εφόσον έλθουν τα λεφτά του Οργανισμού, θα αναπνεύσουν οι ομάδες και θα είναι άνετες και ωραίες. Εδώ είναι το κρίσιμο ζήτημα. Τέσσερις-πέντε ΚΑΕ είναι στο όριο για να βαρέσουν κανόνι, είναι έτοιμες να κατέβουν από το τρένο.

Υπό διάλυση 4-5 ομάδες

Η Κηφισιά ψάχνεται εδώ και μήνες να βρει όχημα που θα τη διατηρήσει στην κούρσα. Οι διαπραγματεύσεις με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα κατέληξαν σε ναυάγιο και τα στελέχη της θαυμαστής πορείας των τριών σεζόν φεύγουν σε άλλες πολιτείες. Τα Τρίκαλα εξασφάλισαν κάποια χρήματα και λέγεται πως θα φτιάξουν ρόστερ με το ιλιγγιώδες ποσό των 150.000 ευρώ. Ούτε καν ένα μηνιάτικο του Βασίλη Σπανούλη δηλαδή.

Την Κηφισιά μπορεί να ακολουθήσει ή και να προλάβει ο Κόροιβος, ενώ ο Φάρος δήλωσε αδυναμία να αγωνιστεί στην Α1. Ο Απόλλων Πατρών σφίγγει το ζωνάρι για να αντέξει, αλλά κινδυνεύει με ασφυξία και ούτε λίγο ούτε πολύ πέντε ομάδες είναι στο όριο.

Μείωση ομάδων

Η κατάσταση, λένε όσοι γνωρίζουν, εξυπηρετεί τους μεγάλους, που –ως γνωστόν –ελέγχουν τον χώρο και εν μέρει τον δυναστεύουν. Τι σημαίνει «εξυπηρετεί»; Με τη νέα μορφή της Ευρωλίγκας, δηλαδή το πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών με εβδομάδες που θα έχουν και δύο αγώνες, οι Αιώνιοι θα προτιμούσαν ένα μικρότερο πρωτάθλημα. Ενα πρωτάθλημα 14, γιατί όχι και μόλις 12 ομάδων.

Η συζήτηση για τη συρρίκνωση του πρωταθλήματος έχει ήδη αρχίσει. Δεν μπορεί, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΑΚΕ, να εφαρμοστεί από την ερχόμενη σεζόν. Αλλά δεν θα είναι έκπληξη αν αποφασιστεί εντός του καλοκαιριού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων από τη σεζόν 2017-18. Πρωτάθλημα με 12 ομάδες θα σημαίνει 90-100 λιγότερες θέσεις εργασίας.

Σε ομάδα-έκπληξη;

Μένω στο μπάσκετ, το οποίο δέχεται πιέσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της επιδρομής των πλούσιων Αμερικανών. Οι ομάδες του ΝΒΑ σαρώνουν ό,τι υπάρχει και η στήλη σάς είχε προϊδεάσει από τις 2 Ιουνίου για την καταιγίδα που έρχεται, όταν έγραψε πως ο μέγας στόχος του Παναθηναϊκού από την αγορά των Ελλήνων είναι ο Γιάννης Μπουρούσης (φωτογραφία), αλλά ο κορυφαίος σέντερ της Ευρωλίγκας θα έχει δελεαστικές προτάσεις από το ΝΒΑ και το πιθανότερο είναι να καταλήξει εκεί. Από τον Μπουρούση και τις φιλοδοξίες του θα εξαρτιόταν αν θα περνούσε τον Ατλαντικό και από τις φιλοδοξίες του εξαρτάται και τώρα.

Η πληροφορία της τελευταίας στιγμής λέει πως ο διεθνής σέντερ είναι έτοιμος να υπογράψει σε ομάδα-έκπληξη του ΝΒΑ. Ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά δεν έχει τύχη πλέον, αλλά φυσικά με τον Μπουρούση ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές, με τον πρώην σέντερ της Λαμποράλ να αποφασίζει αν θα υπογράψει στο ΝΒΑ ή θα ενεργοποιήσει τη συμφωνία η οποία ουσιαστικά έχει επέλθει με τον ΠΑΟ, που απλά περιμένει.

Υπογράφει ο Ιαν

Οι Πράσινοι, εφόσον χάσουν τον μεγάλο στόχο τους, θα υπογράψουν άμεσα με τον Ιαν Βουγιούκα και θα στραφούν στον Βίκτορ Κλαβέρ της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ο Ισπανός όμως έχει προτάσεις και από Τουρκία μεριά, τις οποίες ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Επομένως, δύσκολη κι αυτή η υπόθεση, με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ των κυπελλούχων Ελλάδας.

Ολοκληρώνεται η νίκη Κοντονή

Η μάχη που έδωσε ο Σταύρος Κοντονής από πέρυσι τον Μάρτιο ολοκληρώνεται με θρίαμβο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού γράφει ιστορία καθώς τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύεται πως έχει κάνει τη FIFA σύμμαχό του στον πόλεμο κατά

της ΕΠΟ. Μετά την «πόρτα» Ιφαντίνο στον Γκιρτζίκη, τώρα δόθηκε

στην Ομοσπονδία διορία μέχρι αύριο να εναρμονιστεί ο Κώδικας Δεοντολογίας! Διαφορετικά θα ορίσει προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ!

ΚΟΥΙΖ

Υστερα από τρία χρόνια στο εξωτερικό βρίσκεται πολύκοντά στην επιστροφή στην Ελλάδα. Εχει δεχθεί πρόταση από ομάδα της Superleague, όμως σήμερα πρέπει να απαντήσει στην Ομόνοια, η οποία, εφόσον προκριθεί, θα πρέπει να δηλώσει στην UEFA τους παίκτες για την επόμενη φάση. Ποιος είναι ο παίκτης που μπορεί να πάει μαζί με τον Σοϊλέδη στην κυπριακή ομάδα, διαφορετικά θα επιστρέψει στη Superleague;