Η κάμερα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» κατέγραψε μερικά λεπτά από την πρόβα της παράστασης του έργου «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ και τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Ρίμας Τούμινας.

Ρώσοι και Έλληνες ηθοποιοί πλαισιώνουν τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ, ο οποίος ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο. Την απόδοση χορικών έχει κάνει η Ελσα Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική έχει γράψει ο Θοδωρής Αμπαζής.

Η παράσταση θα κάνει μικρή περιοδεία σε περιφερειακά αρχαία θέατρα και θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο, ίσως, δράμα της αρχαίας γραμματείας, ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο. Σύμφωνα με τις πηγές διδάχθηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου και του λοιμού που είχε αποδεκατίσει το λαό της Αθήνας. Στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.

Ταυτότητα Παράστασης

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Ιουλίου

Σκηνοθεσία: Ρίμας Τούμινας

Σκηνογράφος: Adomas Jacovskis

Ενδυματολόγος: Maksim Obrezkov

Συνθέτης: Faustas Latenas

Συνθέτης χορικών: Θοδωρής Αμπαζής

Φωτιστής: Narek Tumanian

Χορογράφος: Andzelika Cholina

Δραματολόγος / ακαδημαϊκός σύμβουλος: Dmitry Trubothckin

Μετάφραση χορικών από τα αρχαία στα νέα ελληνικά:Έλσα Ανδριανού

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Irina Gromova

Διανομή: Evgeny Knyazev, Liudmila Maksakova, Pavel Yudin, Victor Dobronravov, Ekaterina Simonova, Valery Ushakov, Vitalijs Semjonovs, Maxim Sevrinovskiy, Eldar Dzhanibekov, Artur Ivanov, Evgeny Kosyrev

Χορός: Ilya Algaer, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης,Κώστας Κοράκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Λεονάρδος Heifetz-Μπατής, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Στάμος, Σπύρος Τσεκούρας

Παιδιά: Αφροδίτη Αντωνάκη, Γεωργία Μητροπούλου