«Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά σε μια παρόμοια κατάσταση. Το 2014 στη Βραζιλία παίζαμε κόντρα στη γηπεδούχο ομάδα που είχε την υποστήριξη ενός ολόκληρου λαού 200.000.000 ανθρώπων και τα πήγαμε νομίζω καλά. Το ίδιο θα συμβεί και την Πέμπτη κόντρα και πάλι στους διοργανωτές».

Ο τεχνικός της Γερμανίας Γιόαχιμ Λεβ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πως και σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση τα Πάντσερ θα γκρεμίσουν τα όνειρα των φιλόδοξων γηπεδούχων και θα είναι αυτά που θα βρεθούν στον μεγάλο τελικό για την κατάκτηση ενός ακόμα τροπαίου μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Εκεί οι Γερμανοί στον αντίστοιχο ημιτελικό, σε μια ασύλληπτη παράσταση, είχαν σκορπίσει το «φάντασμα» της Βραζιλίας με 7-1, αλλά δύσκολα μπορούν να επαναλάβουν ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα κόντρα στους Γάλλους.

«Δεν μας ενδιαφέρει αν θα νικήσουμε με μεγάλη διαφορά ή στο γκολ, στα 90 ή στα 120 λεπτά. Το βασικό είναι να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και θα το πετύχουμε» λέει ο Λεβ, που πέταξε το μπαλάκι τού φαβορί στους γηπεδούχους, το οποίο απέκρουσε ο Ολιβιέ Ζιρού. «Παίζουμε κόντρα στην πρωταθλήτρια και κορυφαία ομάδα του κόσμου, που είναι ξεκάθαρο φαβορί. Παρόμοια αμυντικά λάθη όπως αυτά με την Ισλανδία θα τα πληρώσουμε ακριβά. Θέλουμε πάντως να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου» τόνισε ο επιθετικός της Αρσεναλ, την ώρα που ο προπονητής του Ντιντιέ Ντεσάν πρόσθετε: «Ο Γιόαχιμ Λεβ είναι ήρεμος άνθρωπος και δεν αγχώνεται εύκολα. Συνεπώς δεν θα το κάνει τώρα που θα πω ότι η ομάδα του είναι το ακλόνητο φαβορί. Απλώς το γεγονός ότι παίζουμε στην έδρα μας, μας δίνει ελπίδες ότι μπορούμε να πετύχουμε».

Ο ημιτελικός στη Μασσαλία είναι ιστορικός, καθώς αποτελεί την πρώτη συνάντηση των δύο μεγάλων αντιπάλων σε τελική φάση Euro.

Σε Μουντιάλ, οι Γάλλοι ξεκίνησαν με το δεξί, σε αγώνα όμως που είχε μόνο χαρακτήρα γοήτρου (για την 3η θέση το 1958 στη Σουηδία και το 6-3 με τα τέσσερα γκολ του Ζιστ Φοντέν), και στη συνέχεια οι Γερμανοί πήραν όλες τις σημαντικές προκρίσεις, με κορυφαία στον δραματικό ημιτελικό του 1982 στη Σεβίλλη (3-3 έπειτα από παράταση και 5-4 στα πέναλτι) με το άθλιο χτύπημα του Σουμάχερ στον Μπατιστόν να είναι ακόμη νωπό στη μνήμη.

Ακολούθησαν η νίκη (2-0) στον ημιτελικό του Μεξικού (1986) και αυτή στον προημιτελικό στη Βραζιλία (2014) με την κεφαλιά του Χούμελς (1-0) που είναι τιμωρημένος τώρα και δεν θα παίξει όπως και οι τραυματίες Γκόμεζ και Κεντίρα.

Τον Νοέμβριο

Το φιλικό του τρόμου

Κανείς δεν θέλει να θυμάται το τελευταίο ραντεβού των δύο ομάδων που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Σταντ ντε Φρανς. Ηταν η βραδιά τρόμου στο Παρίσι με τους δεκάδες νεκρούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Την ώρα που η Γαλλία επικρατούσε 2-0 και ο κόσμος πανηγύριζε, ακούστηκαν δύο εκρήξεις πέριξ του σταδίου και αργότερα έγινε γνωστό το μακελειό. Ο κόσμος μπήκε και έμεινε για κάποια ώρα στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι Γερμανοί έμειναν κλεισμένοι στα αποδυτήρια για λόγους ασφαλείας και αναχώρησαν εσπευσμένα από εκεί για το αεροδρόμιο! Το αθλητικό κίνημα είχε δεχτεί και αυτό ένα σοβαρό πλήγμα, με τους παίκτες πάντως των δύο ομάδων να μένουν ενωμένοι και να περνούν το δικό τους μήνυμα κατά της τρομοκρατίας.