Κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση απαγγέλθηκαν κατά 13 υπόπτων, 10 εκ των οποίων είναι Τούρκοι, στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της έρευνας για την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της πόλης με 45 νεκρούς την Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Οι ύποπτοι κατηγορούνται επίσης για επίθεση κατά της ενότητας του κράτους και του λαού και ανθρωποκτονία εκ προθέσεως», διευκρινίζει το πρακτορείο χωρίς να δίνει στοιχεία για την εθνικότητα των ξένων υπόπτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η αστυνομία συνέλαβε 29 άτομα , «ανάμεσά τους και αλλοδαπούς», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Ολα θα αποκαλυφθούν εν καιρώ, διεξάγουμε τεράστια έρευνα», πρόσθεσε.

Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, όμως, από την πρώτη στιγμή, οι τουρκικές αρχές παρέπεμψαν στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι καμικάζοι ήσαν ένας Ρώσος, ένας Ουζμπέκος και ένας Κιργίζιος. Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας τροφοδοτούν συστηματικά τις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εγκέφαλος της επίθεσης στο αεροδρόμιο ήταν ένας Τσετσένος, ο Αχμεντ Τσατάγεφ, ο οποίος θεωρείται αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 80μελής ομάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας περιπολεί από σήμερα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και τους τερματικούς του σταθμούς.