Η συμφωνία της COSCO με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είναι πολύ επωφελής για το ελληνικό λιμάνι, είπε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα, Ζού Ξιαόλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Πέμπτη στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε την έκπληξή του για τους τελευταίους χειρισμούς στην υπόθεση του λιμανιού.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο πάνω στην ζώνη «Belt and Road» και το έργο Cosco στον Πειραιά έχει καταστήσει τη χώρα βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού και του Δρόμου του Μεταξιού στην Ξηρά,» τόνισε ο πρεσβευτής, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κίνας.

Επίσης, εξήγησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και πως οι γειτονικές περιοχές έχουν πληγεί από παράγοντες που προκαλούν αστάθεια, όπως ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, και η τρομοκρατία.

«Αυτό έχει ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως άγκυρα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο,» είπε, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής επιθυμούν να συνεχίσει η Ελλάδα να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών και της ΕΕ.

Τέσσερα σημαντικά υπόβαθρα συνεργασίας

«Η ίδια η Ελλάδα υπήρξε πολύ δραστήρια στην διπλωματία και η κρίση χρέους δεν έχει υπονομεύσει τον σημαντικό της ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα, ο Ζού Ξιαόλι είπε ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά υπόβαθρα: Πρώτον, αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 10η επέτειο της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Δεύτερον, η COSCO πρόκειται να επεκτείνει μια αμοιβαία επωφελή και «win-win» συνεργασία με την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά. Τρίτον, το περιφερειακό τοπίο στο οποίο βρίσκεται Ελλάδα υφίσταται βαθιές αλλαγές και προσαρμογές. Τέταρτον, η στρατηγική ανάπτυξης «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road) επεκτείνεται σταθερά προς την Ευρώπη.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κινέζος πρεσβευτής τόνισε ότι τα τελευταία δυο χρόνια, οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις έχουν αντέξει πολλά τεστ και έχουν δείξει ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον.

«Οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις διανύουν σημαντική περίοδο στρατηγικών ευκαιριών. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καλύτερη κατανόηση και αντίληψη αυτών των ευκαιριών για να βαδίσουν θαρραλέα προς τα εμπρός, για αμοιβαίο όφελος και «win-win» αποτελέσματα», κατέληξε.