Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο κορυφαίος αιρετός εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων, πήρε αποστάσεις την Τρίτη από τον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον Ντόναλντ Τραμπ και την πρότασή του να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Στην καθιερωμένη, εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ράιαν βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις για τις δηλώσεις του Τραμπ.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο Ράιαν είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Τραμπ αλλά αμέσως μετά τον επέκρινε δριμύτατα, επειδή χαρακτήρισε «προκατειλημμένο» έναν δικαστή λόγω της μεξικανικής καταγωγής του.

«Δεν πιστεύω ότι μια απαγόρευση (εισόδου) στους μουσουλμάνους είναι προς το συμφέρον της χώρας μας» είπε ο Ράιαν, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Δεν είναι πόλεμος με το Ισλάμ»

Ο Ράιαν και άλλοι μετριοπαθείς ρεπουμπλικανοί πολιτικοί αγωνίζονται να συμβιβάσουν την επιθυμία τους να παραμείνει ενωμένο το κόμμα ενόψει της δύσκολης προεκλογικής αναμέτρησης με τη Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία και την ίδια στιγμή να πάρουν αποστάσεις από ορισμένες απόψεις του Τραμπ.

Ο Ράιαν επισήμανε ότι «ο εξυπνότερος τρόπος» θα ήταν να ελέγχονται εξονυχιστικά οι επίδοξοι μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Δεν είναι πόλεμος με το Ισλάμ. Οι μουσουλμάνοι είναι εταίροι μας. Η μεγάλη, μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων σε αυτήν τη χώρα και σε όλον τον κόσμο είναι μετριοπαθής, είναι ειρηνική, είναι ανεκτική. Και έτσι, είναι από τους καλύτερους συμμάχους μας, από τις καλύτερες πηγές μας, στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας του ριζοσπαστικού Ισλάμ», τόνισε.