Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε την τελευταία εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών την Τρίτη, στην Ουάσιγκτον, λίγο πριν συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον αντίπαλό της, τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

Η υποψήφια φέρεται να κέρδισε με μεγάλη διαφορά στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με στατιστικές προβολές των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων CNN και NBC. Τα πρώτα αποτελέσματα με τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί στο ένα τρίτο των τμημάτων την έφεραν να προηγείται με σχεδόν 80%.

Ηδη εξασφάλισε το χρίσμα των Δημοκρατικών την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας τον αριθμό των αντιπροσώπων που θα χρειαστεί στο συνέδριο, στην Φιλαδέλφεια, από την 25η ως την 28η Ιουλίου.

Η Κλίντον κέρδισε στις 34 από τις συνολικά 57 εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες που διεξήχθησαν.

Μολαταύτα, ο Μπέρνι Σάντερς δεν παραδέχεται την ήττα του και θέτει ζήτημα αλλαγής του τρόπου ανάδειξης του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές. «Εχει έλθει η ώρα για ριζική μεταμόρφωση του Δημοκρατικού Κόμματος», είπε ο Σάντερς σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

Ομιλία Σάντερς την Πέμπτη

Πρόσθεσε ότι αυτό που θα πρέπει να εγκριθεί στο συνέδριο είναι το πιο προοδευτικό πρόγραμμα κι όχι ένα πρόσωπο. Ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε να πει εάν θα καλέσει τους αντιπροσώπους που έχει εξασφαλίσει να ψηφίσουν την Κλίντον στο συνέδριο. Αναμένεται να απευθύνει ομιλία, μέσω Διαδικτύου, στους υποστηρικτές του το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Σάντερς και η Κλίντον επρόκειτο να συναντηθούν ιδιωτικά σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της Χίλαρι Κλίντον την Πέμπτη, λίγες ώρες αφότου είχε συνάντηση με τον Σάντερς στον Λευκό Οίκο.

Ο Σάντερς συναντήθηκε αργότερα στο Καπιτώλιο με τον δημοκρατικό γερουσιαστή Χάρι Ριντ. Ο Ριντ δήλωσε κατόπιν πως ο Σάντερς έχει αποδεχθεί ότι η Κλίντον θα είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Η πρώην πρώτη κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών πλέον έχει στραφεί εναντίον του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, επικρίνοντας τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις του μετά το μακελειό στην Φλόριντα.