Με νέα 48ωρη απεργία συνεχίζουν από τη Δευτέρα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Το διήμερο η ομάδα εργασίας του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) θα συνεδριάσει στον Πειραιά για να συμπαρασταθεί στους απεργούς.

«Έχουμε αναδείξει και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε μέσα από τους πολύμηνους αγώνες μας ότι η πώληση του ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι πολιτικά απαράδεκτη και νομικά έωλη. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων στο νέο διαμορφούμενο περιβάλλον» αναφέρουν οι λιμενεργάτες και μιλούν για «μια μικρή χαραμάδα για προοπτική προσέγγισης» που ανοίγει μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας ότι «θα καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια για νομική θωράκιση των γενικών και ειδικών ρυθμίσεων (Γ.Κ.Π., Σ.Σ.Ε κτλ)» της εργασίας τους.

Υποστηρίζουν ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό, απαιτείται συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία «χωρίς αμφισβητήσεις θα προσδιορίζει με σαφήνεια, ασφαλή και σταθερή εργασία με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις».

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια χαρακτηρίζουν το επερχόμενο 48ωρο ως «ιδιαίτερα κρίσιμο» για το εργασιακό μέλλον τους. Σημειώνουν ότι όλο αυτό το διάστημα των απεργιακών κινητοποιήσεών τους διατήρησαν ανοικτό το πεδίο του διαλόγου με παρεμβάσεις και προτάσεις τους και θεωρούν πλέον ότι «επιβάλλεται εδώ και τώρα να υπάρξει η αναγκαία υπέρβαση από την πλευρά της κυβέρνησης. Να γίνει αντιληπτό ότι τα λιμάνια χωρίς εργασιακή συνέχεια, χωρίς θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις, χωρίς καθαρές διατάξεις που δεν υποκρύπτουν ‘τρομοκρατική ασάφεια’, δεν μπορούν να έχουν επόμενη μέρα».