Με ένα εκπληκτικό γκολ του Ντιμίτρι Παγιέ (89′), η Γαλλία νίκησε στην πρεμιέρα του Euro 2016, στο Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι τη Ρουμανία 2-1.

Ο Παγιέ, ήταν ο καλύτερος παίκτης της γαλλικής ομάδας, που αντιμετώπισε το άγχος της πρεμιέρας και κινδύνευσε με γκέλα, από μία Ρουμανία που ήταν καλά οργανωμένη και μάλιστα είχε καλές φάσεις για γκολ. Το εναρκτήριο ματς πάντα κρύβει παγίδες για τη διοργανώτρια και η Ρουμανία έβαλε δύσκολα στη Γαλλία, η οποία όμως στάθηκε τυχερή στο τέλος.

Η ομάδα του Ανγκελ Ιορντανέσκου εκμεταλλεύτηκε από την αρχή την πίεση που παραδοσιακά ασκείται στη διοργανώτρια χώρα. Εχασε τεράστια ευκαιρία μόλις στο 4΄ όταν ο Στάνκου δεν μπόρεσε να νικήσει τον Γιορίς σε εξ επαφής προσπάθεια μετά από κόρνερ. Οι «τρικολόρ» απάντησαν με κεφαλιά του Γκριεζμάν στο δοκάρι στο 14΄ και από το σημείο εκείνο έδειχναν να ελέγχουν το ματς. Ο Παγιέ δημιούργησε δύο ακόμα καλές φάσεις για τη Γαλλία, αλλά δεν κατάφεραν να τις εκμεταλλευτούν οι Γκριεζμάν (36′) και Ζιρού (45′).

Οι Ρουμάνοι ήταν αυτοί που έχασαν σημαντική ευκαιρία στην αρχή του β΄ μέρους, όταν ο Στάνκου «έσπασε» το οφσάιντ και μόνος απέναντι από τον Γιορίς σούταρε άουτ (48΄). Ακολούθησαν δύο καλές φάσεις για τη Γαλλία, αλλά Ζιρού (52′) και Πογκμπά (56′) δεν τις εκμεταλλεύτηκαν.

Στο 58′ η Γαλλία άνοιξε το σκορ. Ο Παγιέ έκανε τη σέντρα και ο Ολιβιέ Ζιρού νίκησε στον αέρα τον Ταταρουσάνου, σκοράροντας με κεφαλιά (1-0). Στο ριμπλέι, φαίνεται όμως ότι με το αριστερό χέρι ο Γάλλος φορ, μπορεί να κάνει φάουλ στον τερματοφύλακα της Ρουμανίας.

Στο 65΄ «απάντησαν» οι Ρουμάνοι: Ο Εβρά ανέτρεψε τον Στάντσιου στην περιοχή και ο Ούγγρος διαιτητής Κασάι καταλόγισε το καθαρό πέναλτι. Ο Στάνκου ανέλαβε την εκτέλεση και αυτή τη φορά νίκησε τον Ούγκο Γιορίς και έγραψε το 1-1.

Ο χρόνος κυλούσε και όλα έδειχναν ότι η Γαλλία θα είναι ακόμα ένα… θύμα της πρεμιέρας. Ομως, ο Ντιμίτρι Παγιέ είχε διαφορετική γνώμη. Με έναν «κεραυνό» έξω από την περιοχή στο 89΄ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ταταρουσάνου

και έφερε τα χαμόγελα στους Γάλλους.

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ραμί, Εβρά, Καντέ, Ματουιντί, Πογκμπά (77΄ Μαρσιάλ), Παγιέ (90+2΄ Σισοκό), Γκριζμάν (66΄ Κομάν), Ζιρού.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Ανγκελ Ιορντανέσκου): Ταταρουσάνου, Ρατς, Κίρικες, Γκριγκόρε, Σαπουνάρου, Χομπάν, Στάντσιου (72΄ Κίπτσιου), Πιντιλί, Πόπα (82΄ Τόρζε), Στάνκου, Αντόνε (61΄ Αλιμπέκ).