Το κουιντέτο των Next Step καταφθάνει από την Κέρκυρα ως εγχείρημα ανανέωσης της μουσικής παράδοσης. Τα μέλη του σχήματος (Βασίλης Ποδαράς, Τάκης Πατερέλης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Κότσυφας, Ντίνος Μάνος) είναι απόφοιτοι του Τμήματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου και έχουν ήδη στο ενεργητικό τους δύο άλμπουμ, πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ (προσφάτως διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό Made in New York Jazz Competition) και διεθνείς συμπράξεις. Η παρέα από την Κέρκυρα έχει βάλει ήδη πλώρη για την ηχογράφηση του τρίτου άλμπουμ, με το οποίο θέλει να κερδίσει εξίσου θετικές κριτικές, όπως και στην παρθενική δισκογραφική εμφάνισή της το 2012, με τίτλο του CD.

Το Stelios Chatzikaleas Quintet (δηλαδή, ο τρομπετίστας Στέλιος Χατζηκαλέας με τους Κώστα Γιαξόγλου, Κωνσταντίνο Μάνο, Παναγιώτη Ηλιού και Χρήστο Κωνσταντινίδη) παρουσιάζει επτά μουσικά θέματα και επανεξετάζει τους κανόνες της αρμονικής και μελωδικής ανάπτυξης, χωρίς απαραιτήτως να τους ακολουθεί (αυτό το τελευταίο κρατήστε το, επειδή θα το βρούμε μπροστά μας). Αφορμή μάλιστα για τις συνθέσεις υπήρξε ο «Αφρός των ημερών» του Μπορίς Βιάν, όπου το πραγματικό συγκρούεται με το σουρεαλιστικό και ο έρωτας με τον θάνατο. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα με το οποίο αυτοσυστήνεται το σχήμα (αλλά βρίσκει εφαρμογή στο μουσικό τριήμερο): «Εκείνο που έχει σημασία στη ζωή είναι να κρίνει κανείς τα πάντα a priori. Φαίνεται, πραγματικά, ότι οι μάζες έχουν άδικο και τα άτομα έχουν πάντα δίκιο. Ας μη βιαστούμε, ωστόσο, να εξάγουμε κανόνες συμπεριφοράς από αυτό το αξίωμα. Δεν είναι ανάγκη να διατυπώνουμε τους κανόνες για να τους ακολουθούμε».

Κάτι από reunion θυμίζει η βραδιά του Stefanos Chytiris Flux Project, όπου ο Στέφανος Χυτήρης σμίγει με τους Ντάνιελ Κάρτερ, Μπραμ ντε Λουζ και Λούκα Ρόζενφιλντ έπειτα από δύο χρόνια συνεργασίας στη Νέα Υόρκη, εξερευνώντας τις δομές και την πνευματικότητα της free jazz. Με οδηγό τον πρώτο τους δίσκο «Pyrin», ηχογραφημένο στο Μπρούκλιν (σε παραγωγή του ντράμερ Μάικλ Κάρβιν), το κουαρτέτο θα παρουσιάσει ένα ηχητικό ταξίδι βασισμένο στις φιλοσοφικές ιδέες του Ηράκλειτου, αρχές οι οποίες καθοδήγησαν και τις ηχογραφήσεις τους.

ΜΠΛΟΥΖ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ. Στο πρόσωπο των δεκατεσσάρων αυτών μουσικών το «νέο αίμα» της ελληνικής τζαζ παίρνει την εκδίκησή του. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανερχόμενοι εκπρόσωποί της ανεβαίνουν στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ικανοποιώντας όσους πιστεύουν ότι η εγχώρια σκηνή μπορεί να «συνομιλήσει» με άλλες μουσικές παραδόσεις (μπλουζ, φανκ). Οι αυτοσχεδιασμοί και οι συνθέσεις που θα παρουσιάσουν αποτελούν τον κορμό στο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ/ Generation 3, που πλέον εμφανίζει χαρακτηριστικά ενός μίνι φεστιβάλ μέσα στην πόλη.