Είναι η γη που γέννησε τον Διόνυσο, τον Ηρακλή και τον Πίνδαρο. Η τρίτη δύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη, η οποία έχει ταυτιστεί με τον Κάδμο και τον Οιδίποδα. Είναι όμως και η πόλη που εδώ και εννέα χρόνια δεν διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο, καθώς οι εργασίες επέκτασης του παλιού, μικρού και πλέον ακατάλληλου για τον αρχαιολογικό πλούτο των Θηβών είχαν χτυπηθεί από την κατάρα των Λαβδακιδών: η επέκταση που άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ολοκληρώθηκε το 2010 και ενώ η μελέτη για την επανέκθεση των 2.680 αντικειμένων ήταν έτοιμη από το 2007, η δυσκολία του εγχειρήματος και καθυστερήσεις στην εκταμίευση των 3,8 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν δεν επέτρεψαν στο μουσείο να είναι έτοιμο ώς τώρα.

Κατάρα που φαίνεται πως λύθηκε καθώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου πλέον μουσείου, που ενσωμάτωσε το παλιό κτίριο, αποδίδοντας πλέον 1.000 τ.μ. εκθεσιακών χώρων (χωρίς να λάβει κάποιος υπόψη του τα 1.390 τ.μ. των ημιυπαίθριων και τα 1.750 τ.μ. του προαυλίου και των λοιπών υπαίθριων χώρων όπου θα βρουν τη θέση τους μη ευπαθείς αρχαιότητες). «Ντυμένο» με βαμμένους τσιμεντόλιθους σε χρώμα γήινο που παραπέμπει στην οχύρωση της Καδμείας, το τέσσερις και πλέον φορές μεγαλύτερο από πριν κτίριο (2.692 τ.μ. με τρία υπόγεια έναντι 613 τ.μ. του παλιού), το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Σουβατζίδης, θα φιλοξενήσει τα εμβληματικά έργα που ώς τώρα δέσποζαν ως τα σημαντικότερα ευρήματα από την περιοχή της Βοιωτίας, όπως οι εντυπωσιακοί αρχαϊκοί Κούροι από το ιερό του Πτώου Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.), οι πρωτότυπες εγχάρακτες σε γκρίζο ασβεστόλιθο επιτύμβιες στήλες που απεικονίζουν πολεμιστές στην κορυφαία στιγμή της μάχης, οι μοναδικές στο είδος τους στον ελλαδικό χώρο πήλινες ζωγραφιστές σαρκοφάγοι της μυκηναϊκής εποχής από την Τανάγρα και οι γεμάτες πολύτιμες πληροφορίες πινακίδες Γραμμικής Β’.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ. Ντεμπούτο θα κάνουν, εξάλλου, οι τοιχογραφίες με την πομπή γυναικών που αποκαλύφθηκε στο Καδμείο και εκείνες με σκηνές κυνηγιού από το ανάκτορο του Ορχομενού, που ώς τώρα βρίσκονταν κομματιασμένες σε αποθήκες. Επίσημη πρώτη θα γίνει και για τα ευρήματα από το ιερό του Ηρακλή, το οποίο ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. –ανάμεσά τους ένα πήλινο κεφάλι που πιθανόν απεικονίζει τον ημίθεο κι ένα χάλκινο αγαλματίδιο που τον παριστάνει να παλεύει με το λιοντάρι της Νεμέας. Τη θέση της στο νέο μουσείο θα βρει και η ρωμαϊκή Θήβα, η οποία το 1972 είχε εξοριστεί (ελέω χούντας είχαν τοποθετηθεί τότε μυκηναϊκές λάρνακες). Κορυφαίο έκθεμα εδώ η μοναδική επιτύμβια στήλη του Θεοδώρου, καμωμένη από μάρμαρο πάνω στο οποίο είναι ζωγραφισμένο με εξαιρετική ζωντάνια το πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα, ενώ στον εσωτερικό χώρο μεταφέρονται και τα βυζαντινά ψηφιδωτά του 5ου αι. μ.Χ. «Το μουσείο δίνει ένα μάθημα που ξεκινά από τη μυθολογία, τη Σφίγγα και τον Οιδίποδα και φτάνει ώς τα μεταβυζαντινά χρόνια αξιοποιώντας όχι μόνο το πλούσιο υπάρχον υλικό, αλλά ενσωματώνοντας πολύ πρόσφατα ευρήματα» μας λέει ο επίτιμος έφορος Βοιωτίας και επί 31 χρόνια αρχαιολόγος στην περιοχή Βασίλης Αραβαντινός.

Δεν είναι όμως μόνο τα αντικείμενα, αλλά και οι πληροφορίες με πολυμέσα που αναμένεται να «αιχμαλωτίσουν» τους επισκέπτες, καθώς και οι αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί κάτω από την επέκταση. Κι αφού αποτέλεσαν μία από τις βασικές αιτίες καθυστέρησης, τώρα είναι ορατές μέσω γυάλινου δαπέδου από το μουσείο –στο πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης –και επισκέψιμες μέσω ειδικά διαμορφωμένων διαδρομών που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει από κοντά τις μυκηναϊκές οχυρώσεις της 3ης χιλιετίας π.Χ., αλλά και τον τύμβο που κάλυπτε ένα οχυρωμένο κτίριο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Οι κρυμμένοι άσοι δεν σταματούν εδώ. Η διαδρομή ανάμεσα στον μύθο και την Ιστορία αναδεικνύει και μια άλλη παράμετρο της Θήβας και της Βοιωτίας εν γένει. Αποτελεί μια παράλληλη διαδρομή στην ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας, καθώς οι ανασκαφές αυτές διαθέτουν ένα σπάνιο χαρακτηριστικό: έχουν γίνει αποκλειστικά από έλληνες αρχαιολόγους χωρίς τη συμβολή ξένων αποστολών.

INFO

Εγκαίνια στις 7/6, στις 19.00, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Θα ακολουθήσει συναυλία με τις Χαρούλα Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Αλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα