Ανοιξε το 1969 και για πολλά χρόνια υπήρξε πόλος κοινωνικότητας για την Κυψέλη και την ευρύτερη περιοχή. Οι παλαιοί Κυψελιώτες μάλιστα θυμούνται ότι πρωτολειτούργησε ως θερινό Πιγκάλ στην οδό Τενέδου, παράλληλη της Φωκίωνος Νέγρη, στο λυκόφως των ταραγμένων σίξτις. Μέτρησε αρκετά καλοκαίρια μέχρι το 1989, οπότε έμεινε ανενεργό. Ανοιξε εκ νέου το 1992, ενώ ανακαινίστηκε και επαναλειτούργησε ως Δημοτικός Κινηματογράφος Στέλλα τον Μάιο του 2002 προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη. Ωστόσο, από το 2008 ο κινηματογράφος παραμένει κλειστός. Ο θερινός κινηματογράφος Στέλλα, τοπόσημο και σύμβολο πολιτισμού για την Κυψέλη, έχοντας ανακηρυχθεί σε διατηρητέο κτίριο, ξαναμπαίνει στον παλλόμενο χάρτη της πόλης με πολυποίκιλες καλλιτεχνικές δράσεις έπειτα από σιωπή (και εγκατάλειψη) οκτώ ετών.

Μέρος του Community Project, ενός φιλόδοξου προγράμματος τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας που εκπόνησε ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, οι πολιτιστικές δραστηριότητες «The Ring» στη Στέλλα βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών και θα γεμίσουν μία εβδομάδα, από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, με τη σύμπραξη του Radio Athens.

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ. O θερινός δημοτικός κινηματογράφος επανέρχεται στην αρχική του χρήση με καθημερινές προβολές και υποδέχεται καλλιτέχνες, μουσικούς, επιμελητές και επισκέπτες για να χρησιμοποιήσουν την καλλιτεχνική εγκατάσταση «The Ring» σαν αμφιθέατρο (ανοικτό στό ακροατήριο) αλλά και σαν κυκλική σκηνή. Οι προβολές περιλαμβάνουν το «Perfect Lives» (1984), μια ριζοσπαστική όπερα για την τηλεόραση σε επτά επεισόδια του αμερικανού συνθέτη και συγγραφέα Ρόμπερτ Ασλεϊ, το «Employment Contract» (1992), μια ταινία μικρού μήκους του επιμελητή της Documenta 14, του Πιερ Μπαλ Μπλαν, και το «GreenScreenRefrigeratorAction» (2010) του –βραβευμένου με Τέρνερ το 2008 –καλλιτέχνη Μαρκ Λέκι, επιλεγμένη από τους Dexter Sinister (το ντουέτο των Στιούαρτ Μπέιλι και Ντέιβιντ Ρέινφαρντ που δουλεύει στον χώρο των εκδόσεων, του γραφικού design και της τέχνης, με βάση τη Νέα Υόρκη και το Λίβερπουλ), οι οποίοι θα μιλήσουν για την καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Κάθε βραδιά θα κλείνει με μια ζωντανή παράσταση, φέρνοντας στην Κυψέλη σύγχρονους μουσικούς (The Hydra, The Singing Head | All Day Dance And Play, Paolo Thorsen Nagel, Μιχάλης Μοσχούτης και Ιλάν Μανουάχ) που διερευνούν την ιδέα του αυτοσχεδιασμού, της εφήμερης και υλικής ποιότητας του ήχου, όπως και τη σωματικότητα της ζωντανής μουσικής.

Ο κινηματογράφος Στέλλα θα είναι ανοικτός για τα νεότερα μέλη της κοινότητας για μουσικά εργαστήρια με το Υ2, στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά θα ηχογραφήσουν περιβάλλοντες ήχους, θα πάρουν συνεντεύξεις και θα καταγράψουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Στο πρόγραμμα, τέλος, εντάσσεται και εργαστήριο κηπουρικής για παιδιά υπό την καθοδήγηση του γεωπόνου και συγγραφέα Ταξιάρχη Ανδριτσόπουλου, μια εισαγωγή στους τρόπους φροντίδας των φυτών.

info

Community Project «The Ring», στον θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Στέλλα (Τενέδου 34, Κυψέλη), 30 Μαΐου - 5 Ιουνίου. Είσοδος ελεύθερη.