Από ένα αστέρι σε τρία ελληνικά εστιατόρια έδωσε ακόμη μία χρονιά ο οδηγός Michelin. Πόσο γευστικά και χορταστικά είναι όμως τα πιάτα τους;

Οταν ένα εστιατόριο έχει ένα αστέρι Michelin αποτελεί εγγύηση ότι σερβίρει εξαιρετικά πιάτα. Αυτό τουλάχιστον διατείνεται ο οδηγός. Αν δεν δοκιμάσεις, όμως, δεν πρόκειται να μάθεις.

Αστέρι απονεµήθηκε – ξανά – στη Hytra που βρίσκεται στον 6ο όροφο της Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109, τηλ. 210-3316.767). Σε µια ταράτσα η οποία µου θύµισε το εστιατόριο Signature Room που στεγάζεται στον 95ο όροφο του ουρανοξύστη john hancock στο Σικάγο. Στα µέτρα της Αθήνας βέβαια. Ωστόσο, το φαγητό της Hytra σε γενικές γραµµές ήταν πολύ καλύτερο. Δοκίµασα ένα µενού µε 12 στάδια στο πλαίσιο της προσφοράς που είχε το «Αθηνόραµα» (50 ευρώ µε έκπτωση 50%). Τα πιάτα του σεφ Τάσου Μαντή ήταν πραγµατικά κοσµήµατα. Πολύ όµορφα στηµένα, µε προσεγµένες µικρές λεπτοµέρειες που ανεβάζουν την αξία. Δυστυχώς, δεν υπήρχε αρκετό φως για να τα απολαύσει το µάτι. Και δύο ακόµη θέµατα που δεν το κατατάσσουν στα αγαπηµένα µου. Το πρώτο είναι ότι οι γεύσεις σε όλα τα πιάτα είναι πολύ απαλές και στο ίδιο γευστικό επίπεδο, άρα στο µενού δεν υπήρχε γευστική κορύφωση, η οποία µου αρέσει. Το δεύτερο, ότι γενικά δεν χόρτασα και επιπλέον δεν κατάφερα να φάω και το πιάτο µε το αρνάκι καθώς είχε πολύ ηµιστερεό λίπος. Γούστα είναι αυτά. Αλλος επιθυµεί light γεύσεις δυτικοευρωπαϊκού τύπου, άλλος έντονες.

Αστέρι διατήρησε και το εστιατόριο Botrini’s (Βασ. Γεωργίου Β’ 24Β, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6857.324) του Εκτορα Μποτρίνι. Εδώ οι γεύσεις έχουν πραγµατική ένταση από το πρώτο πιάτο. Ο ενθουσιασµός σε κάθε µπουκιά δεν µπορεί να κρυφτεί. Τεχνικά εξαιρετικά σύνθετα πιάτα, αλλά το αποτέλεσµα στο µάτι και στο στόµα είναι απλό και µαγικό. Μου έχουν µείνει στην καρδιά τα αλµυρά µακαρόν από µανιτάρια, η καρµπονάρα από καλαµάρι, τα fish and chips και φυσικά το γλυκό τζατζίκι! Το επίσης συγκλονιστικό είναι ότι µε το µενού των 90 ευρώ που έχει 13 στάδια µπορεί να φουσκώσει και η πιο µεγάλη κοιλιά. Αν κάποιος δεν θέλει ολόκληρο το µενού, µπορεί να πάρει πιάτα µεµονωµένα (a la carte). Ενα εστιατόριο που έχει πολύ καλύτερο φαγητό ακόµη και από εστιατόρια του εξωτερικού που έχουν δύο αστέρια Michelin. Και γι’ αυτό το ξεχωρίζω!

Το τρίτο εστιατόριο που πήρε και φέτος αστέρι Michelin είναι το Varoulko (Ακτή Κουµουνδούρου 52, Μικρολίµανο, Πειραιάς, τηλ. 210-5228.400). Το εστιατόριο του σεφ Λευτέρη Λαζάρου παραµένει σταθερά προσανατολισµένο σε θαλασσινές γεύσεις. Με 80 ευρώ πήρα πέντε πιάτα θαλασσινών. Απόλαυσα τα τέσσερα, µε ξεχωριστά το τραγανό ψάρι σε λεπτή φέτα ψωµιού και τη συγκλονιστική ροφοµακαρονάδα. Η αχινοσαλάτα ήταν απλώς ok, θα την ήθελα ακόµη πιο απλή. Αλλά οι ντολµάδες µε την καραβίδα και τον αφρό λέµονγκρας δεν είχαν την τιµητική τους εκείνη την ηµέρα.